N Central domination

Otkriveno zašto Visa kartice nisu radile

Građani širom Evrope imali su problema sa korišćenjem Visa kartica. Problemi su trajali više sati, a problem je u međuvremenu otkriven i rešen. Šta je tačno sprečilo korisnike da podižu pare na bankomatima i izvršavaju plaćanja?

Zašto Visa kartice ne rade viza

Mnogi korisnici širom Evrope su se susreli sa neočekivanim problemom plaćanja Visa karticama. Ispostavilo se da Visa ima tehnički problem koji je povezan sa čuvenim “padom sistema”. Kompanija je juče obavestila korisnike da radi na normalizaciji korišćenja usluga, a ceo problem je potvrđen i na Twitteru. Problem se pojavio u više banaka, dok su problemi u nekim zemljama bili delimični pa je tako bilo moguće podizati novac sa bankomata ali ne i plaćati karticama. 

Uznemirenost vlasnika Visa kartica

Kako javlja The Guardian, neki supermarketi su korisnicima izdavali slipove sa neuspelim transakcijama kako bi korisnici imali pokriće u slučaju greške u sistemu. Pojedine prodavnice su izbacile znak da primaju samo gotovinu. To je dovelo do velikih problema za korisnike koji su navikli da plaćanja vrše isključivo karticama. Ispostavilo se da pojedine Visa kartice mogu da se koriste na bankomatima što je prouzrokovalo velike redove gde su ljudi dizali velike svote novca uplašeni da će problem potrajati. Ipak, u međuvremenu je Visa objavila da je problem nakon šest sati rešen.

Kao glavni razlog je navedena “greška u hardveru”, a naglašeno je da nema naznaka da je do problema došlo usred hakerskog napada. Ovaj problem otvara vrata diskusiji o prelasku na plaćanje bez gotovine, kao što se to razmatra u Švedskoj. Koja je opcija građana ukoliko dođe do pada sistema? Naturalna razmena, vraćanje krzna kao monete? Bitcoin kao nova valuta?

Izvor: Visa Europe

 

Facebook komentari:
eFakture