OTP najavljuje kupovinu pet banaka u CEE

Najveći mađarski komercijalni zajmodavac, OTP banka, iskoristiće milijardu dolara sredstava za proširenje prisutnosti u centralnoj i istočnoj Evropi, pri čemu merka potencijalne mete od Bugarske do Belorusije. Planovi o novim akvizicijama dolaze nakon što je OTP banka prošle godine dogovorila kupovinu tri banke.

PCPress.rs Image

“U naredne dve godine kupićemo najmanje pet banaka“, rekao je glavni izvršni direktor banke Sandor Csanyi, ne imenujući potencijalne mete. Banka nastoji da profitira od talasa integrisanja koji je zahvatio finansijsku industriju. “Čekali smo 20 godina ovaj talas bankarske konsolidacije u Evropi, koji se sada napokon događa”, dodao je.

OTP banka očekuje da će, nakon akvizicija, deo prihoda grupe ostvarenih izvan zemlje povećati na 70% sa sadašnjih oko 45%, izjavio je Sandor Csanyi u jednom intervjuu. Dosadašnje akvizicije OTP-a su doprinele da akcije banke prošlog meseca dostignu desetogodišnji maksimum od oko 34 evra. Akcije ove bankarske kuće su 02. oktobra ojačale za 1,0%, dok su od početka godine u plusu 19%. Tržišna kapitalizacija od 10,6 milijardi dolara, čini OTP banku najvećom kompanijom u Mađarskoj.

Pročitajte i:  Spotify će potrošiti milijardu dolara za otkup sopstvenih akcija

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,