Top50 Glas publike

Otvoren 12. Festival nauke

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tibor Sabo je danas na otvaranju 12. Festivala nauke istakao je značaj manifestacije, njen rast kao i uticaj na naučnu zajednicu širom Srbije.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući Festivalu nauke u Beogradu pokrenuto je tridesetak festivala u unutrašnjosti Srbije. Veoma je važno da Beograd i Srbija imaju jedan ovakav festival koji služi za promociju nauke i obrazovanja i na kome posetioci imaju priliku da se bliže upoznaju sa brojnim naučnim izumima i dostignućima“, izjavio je prof. dr Sabo.

Četvorodnevna naučna zabava u tri hale Beogradskog sajma ove godine donosi izazove objedinjene festivalskom temom Zemlja budućnosti. Tako posetioci hale 3 mogu da pokrenu avion uz malu pomoć solarne energije, upuste se u istraživanje svemirskih stanica, otkriju kako mogu da dođu do čiste vode u slučaju da sve slavine presuše ili da se prošetaju kroz prošlost uz ples najrazličitijih epoha.

U Hali 3A smešteni su Ekspertinejdžeri, zona u okviru koje posetioci mogu da saznaju kako izgledaju vatrogasci budućnosti, roboti koji su se u okviru NASA-inog programa vinuli u svemir, kao i druge brojne naučne izazove. Tik pored njih prostire se uzbudljivo igralište festivala na kojem su, sudarom reciklaže i kreativnih ideja, nove živote dobile stare, odbačene sprave za vežbanje. Naučno-fantastična bina i ove godine je u Hali 5, na kojoj eksplozivne, interaktivne i uvek zabavne naučne šou programe izvode naučnici iz Evrope i SAD-a!

PCPress.rs Image

U petak 30. novembra, u 9.30 časova na Maloj bini u Hali 3 Beogradskog sajma biće održana ceremonija svečanog prograšenja Ambasadora nauke u okviru koje će Festival nauke prvi put dodeljivati značke i diplome ambasadorima nauke, učenicima osnovnih i srednjih škola za njihov doprinos popularizaciji nauke. Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine dodeliće ovo značajno priznanje – titule Ambasadora nauke, mladim naučnicima iz cele Srbije.

Kao poseban Porodični dan i ove godine je osmišljena nedelja 2. decembar, kada će posetioce dočekati niz naučnih avantura prilagođenih svim uzrastima!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,