TrendMicro

Otvoren Huawei centar za inovacije i digitalni razvoj

U prisustvu Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, NJ. E. Čen Bo, ambasadorke Narodne Republike Kine i Mihaila Jovanovića, direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, danas je u Beogradu svečano otvoren Huawei centar za inovacije i digitalni razvoj. Inovacioni centar imaće centralnu ulogu u digitalnoj transformaciji celog regiona.

PCPress.rs Image
Otvaranje Centra za inovacije i digitalni razvoj

15 godina Huawei poslovanja u Srbiji

Prisutnima se obratio Li Mengqun, Regionalni direktor kompanije Huawei, izrazivši zadovoljstvo zbog otvaranja novog Huawei inovacionog centra. “Naša kompanija posluje u Republici Srbiji proteklih 15 godina. Huawei je sa lokalnim kupcima i partnerima stvorio mnoge priče o uspehu na polju ICT-a, doprinoseći digitalnom razvoju Srbije i zadobivši poverenje srpskog naroda i Vlade Republike Srbije. Vidno je da je Srbija postigla značajan napredak u izgradnji ICT infrastrukture i u digitalnoj transformaciji različitih industrija, poput pametnih gradova, 5G, digitalnog obrazovanja i e-uprave. Zahvaljujući svojoj strategiji Srbija je danas jedna od najuspešnijih zemalja na svetu na polju digitalne ekonomije. Čvrsto verujemo da strategija, koju su postavili Premijerka i Vlada, vodi Srbiju u pravom smeru,” – istakao je Li Mengqun, dodavši da je kompanija Huawei spremna da i na dalje deli svoje globalno iskustvo sa lokalnim partnerima, kako bi zajedno stvorili digitalni ekosistem koji će Srbiji omogućiti da postigne svoj strateški cilj, odnosno punu digitalnu transformaciju.

“Centar za inovacije i digitalni razvoj, koji smo danas otvorili, ima pet ključnih ciljeva – negovanje talenata, razvoj ekosistema i pametnih rešenja, lokalizaciju i agilne inovacije. (Talent nurturing, Ecosystem, Smart solutions, Localization and Agile innovation). Ako pogledate početna slova svakog od ovih ciljeva shvatićete da ona kreiraju reč TESLA, odnosno prezime jednog od najvećih svetskih pronalazača. Nadamo se da će ovaj Centar odigrati značajnu ulogu u digitalnoj transformaciji celog regiona. Takođe, verujemo da će Vlada Republike Srbije nastaviti da kreira otvoreno, pošteno i nediskriminišuće poslovno okruženje za razvoj ICT infrastrukture, i da ćemo zajedničkim snagama od Srbije napraviti dijamant na kruni evropske digitalne ere,” – rekao je regionalni direktor kompanije Huawei, Li Mengqun.

Pročitajte i:  Huawei uređaji osvojili nagrade na IFA 2022 sajmu

PCPress.rs Image

Ambasadorka Narodne Republike Kine, NJ. E. Čen Bo ovom prilikom skrenula je pažnju da je otvaranje Huawei centra za inovacije i digitalni razvoj još jedan pokazatelj da se strateško partnerstvo Kine i Srbije neprekidno razvija. “U svim oblastima saradnje postignuti su veliki i plodni rezultati, što je doprinelo ekonomskom razvoju naše dve zemlje i donelo konkretne koristi narodima naših zemalja. Kompanija Huawei sa svojom vrhunskom svetskom tehnologijom je ponos kineskog naroda. Nova, visoka tehnologija je veoma važna oblast i rastuća tačka saradnje naše dve zemlje. Digitalna industrija u Kini igra značajnu ulogu u ekonomskom razvoju, a sada je i Srbija u procesu razvoja digitalizacije. Kineska preduzeća spremna su da dele svoju tehnologiju i iskustvo sa srpskim partnerima. Sigurna sam da će takva saradnja biti korisna i kineskoj i srpskoj strani,” – istakla je Čen Bo.

PCPress.rs Image
Li Mengqun, Ana Brnabić, NJ. E. Čen Bo, Mihailo Jovanović

“Kada sam postajala predsednica Vlade kao osnovni prioritet postavila sam da za vreme mandata ove Vlade, pokrenemo digitalnu transformaciju zemlje kako bi kreirali ekonomiju zasnovanu na inovacijama i krativnosti, što bi doprinelo da naš ekonomski rast bude mnogo brži. 2012. godine udeo informacionih i komunikacionih tehnlogojia u našem BDP bio je 4,2%. Na polovini ove, veoma teške godine, udeo informacionih i komunikacionih tehnologijia u našem BDP iznosio je čak 6%. Udeo IKT u našem BDP prestigao je udeo čitavog građevinskog sektora, udeo saobraćaja i udeo turizma, i ako budemo ovako nastavili, udeo informacionih tehnologija u našem ekonomskom rastu u narednih godinu dana prevazići će i udeo poljoprivrede,” istakla je premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Zahvalnost Srbije kompaniji Huawei

Tom prilikom je dodala “Ogromnu ulogu u našoj digitalnoj transformaciji i transformaciji naše ekonomije imaju velike svetske kompanije, koje analiziraju zemlje širom sveta i biraju one u kojima žele da ostvare svoje prisustvo, da u njima rade, prodaju i razvijaju svoje usluge. Kompanija Huawei jedan je od naših najboljih partnera, i mnogo je toga donela u Srbiju – tehnologiju, znanja i ali i naše ljude koje su vratili da rade odavde i da iz Srbije razvijaju svoje proizvode. Vlada Republike Srbije će uvek ostati zahvalna, predana i posvećena partnerstvu sa ovakvim kompanijama kako bismo zajedno stvarali ekosistem u kome Srbija postaje zemlja gde je razvoj baziran na inovacijama, kreativnosti, istraživanju i razvoju, što će nam omogućiti mnogo bolji kvalitet života. Otvaranjem Centra za inovacije i digitalni razvoj kompanija Huawei je još jednom pokazala svoju posvećenost Srbiji, veru u naše talente i naše znanje. Ovaj centar pružiće ogromnu podršku našim startap inovacionim kompanijama, ali i mladim talentima u njihovom daljem obrazovanju i razvoju. Po tom pitanju imamo fantastičnu saradnju čiji će rezultati biti vidljivi u narednih nekoliko meseci”.

Pročitajte i:  Huawei predstavio niz novih proizvoda na IFA 2022 sajmu

Premijerka je istakla da su tri osnovne stvari na kojima se sarađuje sa kompanijom Huawei: uvođenje veštačke inteligencije, digitalizacija obrazovanja i uvođenje pametnih gradova.

Kompanija Huawei u Srbiji posluje već 15 godina, sa željom da digitalizaciju približi svim ljudima, dovede je u svaki dom i kompaniju, kako bi se stvorio u potpunosti povezan “inteligentan svet”. Huawei centar za inovacije i digitalni razvoj, u saradnji sa lokalnim partnerima, razvijaće servise koji se zasnivaju na prednostima globalnog ekosistema. Težnja kompanije Huawei je da motiviše lokalne partnere i startup zajednicu da u okviru ovog centra zajednički kreiraju savremena rešenja za industrijsku primenu. Biće ovo mesto na kome će moći da se upoznaju sa najboljim kineskim primerima iz oblasti obrazovanja na daljinu, bespilotnog rudarstva, beskontakne anti-epidemije, kao i razvojem od zastarele infrastrukture do napredne bežične i ekološki prihvatljive mreže, sa malom emisijom ugljenika.

PCPress.rs Image
Li Mengqun, generalni direktor kompanije Huawei

U Huawei centru za inovacije i digitalni razvoj biće predstavljeno i 5G okruženje, kao i primeri najbolje 5G prakse, kako bi se javnosti prikazale sve mogućnosti i benefiti vertikalne industrijske digitalizacije. Upravo ovde, lokali ICT talenti moći će da se usavršavaju, ICT ekosistem će dobiti šansu da se razvija, a u saradnji sa lokalnim partnerima biće kreirana i neka nova, inovativna rešenja. Na ovaj način mogućnosti srpske ICT industrije značajno će se unaprediti, čime se doprinosi daljem naučno-tehnološkom napretku. Svi partneri kompanije Huawei biće u prilici da u okviru Centra razvijaju i usavršavaju vertikalna rešenja, koja će se koristiti kako na srpskom tako i na svim ostalim tržištima u regionu.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: