BIZIT 2022

Otvoren Istraživački centar u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu

Kompanija Samsung u potpunosti je renovirala centar i opremila ga najmodernijom opremom za brži i lakši pristup naučnim materijalima u digitalnom obliku. Obezbeđene su i dve interaktivne table u Izložbenom delu Muzeja. Dugoročna saradnja između Muzeja i kompanije biće nastavljena u narednom periodu raspisivanjem konkursa “Budi kao Tesla”

U Muzeju Nikole Tesle, na dan rođenja slavnog naučnika, otvoren je Istraživački centar koji je zahvaljujući kompaniji Samsung u potpunosti renoviran i opremljen najmodernijom opremom i tehnologijom za brži i lakši pristup naučnim materijalima u digitalnom obliku. U Istraživačkom centru studenti i istraživači iz celog sveta moći će da pregledaju svu bazu originalnih Teslinih rukopisa, beleški i dokumenata i koristiti ih za svoje naučne radove i istraživanja.

Osim ulaganja u Istraživački centar, u Izložbenom delu Muzeja, posetiocima će biti dostupne dve interaktivne table na kojima je instalirana aplikacija na srpkom i engleskom jeziku sa informacijama o životu, dostignućima i najvažnijim pronalascima cenjenog naučnika, sa njihovim opisima i fotografijama.
“Danas ceo svet slavi rođenje jednog izuzetnog čoveka i naučnika. Otvaranje Istraživačkog centra rezultat je dugoročne saradnje koju imamo sa Muzejem i ujedno jedan od načina da odamo počast doprinosu Nikole Tesle čovečanstvu, nauci i tehnologiji. Zaista verujemo da naša inovativna tehnologija i konkurentni proizvodi mogu pomoći mladim ljudima da slede Teslin primer nesmetano istražujući i tako ostave dubok trag u nauci. Ovaj centar je poruka studentima i istraživačima da se budućnost gradi na napornom trudu i radu, ali i na kreativnosti, inovacijama i tehnologiji”, rekao je PumJoo Lee, predsednik kompanije Samsung za Adriatik region.

PCPress.rs Image

Saradnja Muzeja Nikole Tesle i kompanije Samsung biće nastavljena u septembru organizacijom konkursa “Budi kao Tesla”, za osnovne i srednje škole, kao i fakultete. Cilj takmičenja je da se što većem broju dece i studenata približi život i stvaranje poznatog naučnika.

“Muzej je jedinstvena institucija kulture koja čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Međutim, Muzej je takođe i naučna institucija jer poseduje izuzetno vredne zbirke dokumenata koje koriste istraživači i studenti iz celog sveta za svoje naučne radove. Njima su dostupni rukopisi, informacije i eksperimenti Nikole Tesle u pisanom obliku i u tom smislu ova saradnja sa kompanijom Samsung je od velikog značaja. Uz pomoć nove opreme sada će im sve biti dostupno u digitalnom obliku, što je još jedan dodatni način očuvanja radova i dokumenata našeg naučnika”, izjavio je dr Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

U Muzeju Nikole Tesle nalazi se najveća svetska zbirka dokumenata o Teslinom životu i radu. Istraživači iz celog sveta u Muzeju mogu naći informacije iz u oblasti istorije nauke, pronalazaštva, patentnih prava i o projektima nastalim iz pokreta za očuvanje životne sredine i istraživanja takozvanih čistih izvora energije. Muzej poseduje izuzetno vredne kolekcije: više od 160.000 originalnih dokumenata, 2.000 knjiga i časopisa, više od 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, 1.500 fotografija i staklenih foto-ploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja i više od 1.000 planova i crteža.

Nikola Tesla je američki naučnik srpskog porekla, najviše je doprineo nauci i tehnološkom napretku kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije. Konstruisao je generator struja visoke frekvencije i napona, poznat kao “Teslin transformator”. Tokom svoje karijere Tesla je patentirao oko 250 izuma u Americi i zemljama širom sveta.

 

Facebook komentari:
eFakture