BIZIT 2022

Otvoren prvi Državni data centar

Danas je otvoren prvi Državni data centar u kom je smeštena ključna informaciono-komunikaciona (IKT) infrastruktura Republike Srbije, što će dovesti do ekonomičnijeg korišćenja resursa državne uprave, i omogućiće milionske uštede u budućnosti za budžet, poreske obveznike i građane Republike Srbije, istakla je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

PCPress.rs Image

U ovom trenutku u objektu se nalazi oprema za izdavanje vremenskog žiga, a do kraja godine biće instalirana i oprema za Centralni sistem elektronskih matičnih knjiga i CERT – centar za informacionu bezbednost državnih organa. U narednoj godini ovde će se postepeno smeštati oprema svih državnih organa, da bi Kancelarija i IT i eUpravu počela sa pružanjem usluga Državnog klauda (Government cloud). Data centar je smešten u zgradi TK Centra, koji je u vlasništvu Republike Srbije, a izgrađen je i projektovan po savremenim tehničkim i bezbednosnim standardima. Kao primer visoke pouzdanosti, napajanje državnog data centra je realizovano sa tri naponska priključka i četiri dizel agregata. U slučaju da regularno napajanje otkaže, agregati obezbeđuju autonomiju rada data centra od čak 48 sati.

PCPress.rs Image

Pokrenuta je i ePlaćanje usluga na portalu eUprave, koja građanima i privredi daje mogućnost da sve završe online od kuće ili odakle im je zgodno, bez odlaska na šalter, i to upotrebom Mastercard, Maestro, Visa ili Dina platnih kartica banaka koje posluju na tržištu Srbije. Upotreba platnih kartica na nacionalnom Portalu eUpravu u potpunosti je bezbedna i zaštićena je najsigurnijim konekcijama, navodi se u saopštenju. Sistem plaćanja veoma je jednostavan i zahteva osnovnu informatičku pismenost, podrazumeva unos imena i prezimena korisnika, broj i datum važenja, CVC koda sa platne kartice u specijalno obeležena polja portala, i naknadu SMS potvrdu plaćanja. “Do kraja godine imaćemo uslugu elektronskog bankarstava (eBankinga) i elektronskog novca (eWallet), čime će redovi na šalterima biti manji, jer će građani imati više alternativa.” izjavila je Ana Brnabić.

Inicijativa za otvaranje Data centra i ePlaćanja na Nacionalnom Portalu eUprava proistekla je od predsednice Vlade, Ane Brnabić, koja je i otvorila data centar, u prisustvu direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića i direktora Telekoma Srbija Predraga Ćulibrka.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,