BIZIT 2022

Otvoren vetropark Kovačica, najveći u Srbiji

Pušten je u rad do sada najveći vetropark u Srbiji, Kovačica, snage 104 MW i moći će da snabdeva strujom oko 60.000 domaćinstava, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), jedan od investitora tog prostrojenja.

PCPress.rs Image
Foto: Tanjug

Izraelska kompanija Enlight Renewable Energies je u taj vetropark investirala 189 miliona evra, a EBRD je dala kredit od 49 miliona evra. Ostali kreditori su Erste Grupa i Erste banka u Srbiji.

“Ulaganje u obnovljive izvore energije je u srži naše energetske strategije. Posebno je važno za Zapadni Balkan, region koji je donedavno u velikoj meri zavisio od uglja za proizvodnju električne energije”, izjavila je regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Predsednik kompanije Enlight Renewable Energies, Ijer Serusi, je rekao da se nada da će ta kompanija nastaviti da razvija više projekata u regionu. “U današnje vreme klimatskih kriza, čista energija je ono što moramo da razvijemo više”, rekao je Serusi.

Izgradnja vetroparka Kovačica počela je 2017, a u julu 2019. postrojenje je steklo status povlašćenog proizvođača i bilo je u potpunosti povezano s mrežom. Otvaranju vetroparka prisustvao je ministar za rudarstvo i energetiku Srbije Aleksandar Antić.

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,