TrendMicro

Otvorena prva virtuelna laboratorija za industrijske proizvode

Na Mašinskom fakultetu u Nišu danas je svečano otvorena prva 3DEXPERIENCE laboratorija u Srbiji koja će studentima i nastavnicima omogućiti da koncepte za neki industrijski proizvod oprobaju u virtuelnoj realnosti. Kroz jednu platformu, multidisciplinarni tim biće u mogućnosti da sagleda kompetan životni ciklus proizvoda, od ideje i dizajna, preko simulacije i testiranja, proizvodnje, lansiranja na tržištu, pa sve do reciklaže.

PCPress.rs Image

Laboratorija je rezultat zajedničke saradnje kompanije CADCAM Data iz Beograda i niškog Mašinskog fakulteta, a priliku da je koriste imaće svi studenti, istraživači i profesori. Velika prednost ove platforme je mogućnost da na razvoju jednog proizvoda istovremeno radi tim koji čine inženjeri, dizajneri, projektanti, menadžeri, kao i stručnjaci za marketing i prodaju. Plaftorma je proizvod Dassault Systemes čija softverska rešenja u svetu koristi preko 4,5 miliona studenata, dok akademske institucije imaju više od 35 hiljada licenci za njih.

Cilj osnivanja 3DEXPERIENCE laboratorije jeste poboljšanje nastave na fakultetu i uslova za rad na naučno-istraživačkim projektima, ističe dekan Nenad T. Pavlović. Student master studija niškog Mašinskog fakulteta Ivan Aranđelović smatra da će studenti dobiti priliku da probaju drugačiji način učenja, kao i da savladaju softverska rešenja koja sve više kompanija koristi. Generalni direktor kompanije CADCAM Data Čedomir Duboka rekao je na svečanom otvaranju da je najveća vrednost 3DEXPERIENCE platforme to što će studenti i nastavnici moći eksperimente iz fizičke laboratorije da prevedu u virtuelnu laboratoriju i tako svedu greške i troškove na minimum.

Pročitajte i:  NIS: Šta je CRM i zašto je toliko važan?

Iako se u ovoj laboratoriji vide samo računari, oni su opremljeni 3DEXPERIENCE platformom koja će omogućiti studentima i nastavnicima da umesto u realnoj, eksperimente, simulacije i testiranje vrše u virtuelnoj realnosti. Time će moći da rade predikciju ponašanja proizvoda i da eliminišu potrebu za fizičkim prototipom. Kada budu sigurni u ceo proces i performanse proizvoda, tada idu u stvarno kreiranje – objašnjava Čedomir Duboka.

PCPress.rs Image

Platforma 3DEXPERIENCE može se koristiti u brojnim granama industrije – automobilskoj, vazduhoplovnoj, energetici, brodogradnji, elektronici…

Na otvaranju laboratorije demonstrirane su i neke od mogućnosti primene 3DEXPERIENCE platforme i rešenja koje integriše. Humanoidni robot Poppy, tim iz Italije kreiran je uz pomoć ove platforme za četiri meseca, dok je “Utva” za stvaranje niskokrilca “Sova” koristila softvere iz ove platforme. Profesori Mašinskog fakulteta pokazali su primenu CAD i CAE softverskih rešenja u biomedicniskom inženjeringu i simulaciji mehaničkog ponašanja automobilskih pneumatika.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,