Otvorene ponude za Telekom Srbija, čeka se odluka Vlade

U Vladi Srbije otvorene su konačne ponude šest kompanija koje su zainteresovane za kupovinu 58 odsto akcija Telekoma.

zgrada20telekoma20nb2002.jpg

Ponude je ocenjivao privatizacioni savetnik, francuska kompanija „Lazar”, a Vlada odlučuje koja je ponuda najbolja, ne samo na osnovu cene već i ponuđenog investicionog plana i socijalnog programa. Ako nijedna ponuda ne bude zadovoljavajuća, odustaje se od prodaje Telekoma, navodi RTS.

Ministar privrede Željko Sertić izrazio je zadovoljstvo što je stiglo šest ozbiljnih ponuda.

Sertić je za javni servis rekao da će Vlada Srbije odlučiti o eventualnoj prodaji Telekoma na osnovu više faktora, te da će nakon razmatranja svih šest ponuda situacija u narednim danima biti jasnija.

Sada je na potezu privatizacioni savetnik, „Lazar” koji bi do kraja nedelje trebalo da uradi i Vladi i premijeru predstavi analizu tih poboljšanih ponuda.

Vlada bi do kraja nedelje trebalo da odluči da li će s nekim ponuđačem nastaviti pregovore o prodaji većinskog paketa akcija Telekoma što bi moglo da se završi u januaru, napominje RTS.

Podsetivši da je pre pet godina bila samo jedna ponuda za Telekom koja nije zadovoljavala elementarne uslove, Sertić je istakao da je sada optimista da ćemo u ovom slučaju imati najbolje moguće tržišne ponude.

Pročitajte i:  Podsticaj Telekoma Srbija za tri perspektivna startapa

„Kako ćemo se mi kao vlada prema tome odnositi zavisiće od mnogih elemenata, ne samo od cene za kupovinu akcija države Srbije, nego i od toga kakav je investicioni program, odnos prema socijalnim davanjima i svi drugi aspekti u budućnosti”, rekao je Sertić.

Nama je interes, kako je istakao, da Telekom postoji i za 10 i 15 i 20 godina, a da funkcioniše u promenjenim ekonomskim odnosima u savremenom svetu, jer samo na takav način možemo da se borimo sa konkurencijom.

Da podsetimo, mediji su preneli da su za kupovinu Telekoma Srbije zainteresovani Telekom Slovenije, koji je navodno podneo zajedničku obavezujuću ponudu sa američkim fondom Apolo, kao i Telekom Kine, čiji su se rukovodeći ljudi početkom meseca sastali sa nadležnim predstavnicima Vlade Srbije u Beogradu.

Premijer Aleksandar Vučić ranije je izjavio je da će Telekom biti prodat samo ukoliko se za tu kompaniju dobije povoljna cena.

Vučić je istakao da je sigurno da niko Telekom ne kupuje zbog toga što je „Samarićanin”, te poručio da će Srbija gledati da u tom poslu zaštiti svoje interese.

Pročitajte i:  „Nijedna vrsta ne umire sama“ – nova kampanja Telekoma Srbija

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:

Tagovi: