PC Press - Telefoni, leto 2020

Otvoreni novčanici: Lako do tuđih kriptovaluta

Grupa etičkih hakera nedavno je otkrila da su dve kripto-menjačnice ugrozile bezbednost svojih korisnika, te napadačima otvorile put ka 18 miliona dolara u kriptovalutama.

Dve menjačnice na udaru

Radi se o tome da je oko milion ključeva za digitalne novčanike bilo nezaštićeno, a sa njima i drugi privatni podaci ugroženih korisnika. Jedan od menjačnica – Lykke – čuvala je oko 16,5 miliona dolara u dva novčanika, a hakeri su otkrili put do čak 80 hiljada privatnih ključeva.  Druga pogođena menjačnica je kineska Hubdex, koja je API ključeve takođe ostavila „na otvorenom“, te ugrozila svoje korisnike, ali i celokupno tržište kriptovalutama. Da se radilo o malicioznima napadačima korisnici bi ostali bez svojih sredstava, a ugrožene sume se mere u milionima dolara.

Na rezultate bezbednosnog istraživanja odgovorili su samo iz menjačnice Lykke, te tom prilikom obavestili javnost da je tačno da su ključevi bili nezaštićeni. Eksperti su kasnije utvrdili da su obe menjačnice sanirale bezbednosne propuste, pa ostaje da se vidi hoće li ovo otkriće uticati na poboljšavanje bezbednosti u menjačnicama širom sveta.

Pročitajte i:  Hakeri koji se "igraju" šaljivim kriptovalutama

Izvor: Decrypt

Facebook komentari:
PC-Auto

Tagovi: , , , ,