QNAP Mikroprinc

Otvoreno pismo Vojvođanskog IKT klastera premijeru Dačiću

Iz Vojvođanskog IKT klastera medijima je stiglo je otvoreno pismo adresirano na premijera Srbije, Ivicu Dačića.

ict-cluster-logoU njemu se ističe zabrinutost zbog odluke o saradnji sa velikim svetskim IT kompanijama u cilju racionalizavije poslovanja državne uprave, a pismo vam prenosimo u celini.

 

Poštovani gospodine premijeru,

Nije nam promakla vest da Vlada Srbije nastoji da racionalizuje i modernizuje državnu upravu i smanji troškove, te da zato pridaje veliki značaj uvođenju najnovijih informatičkih tehnologija.

Svakako smo zadovoljni takvim načinom razmišljanja, jer je to upravo na liniji ciljeva za koje se zalažemo – primena informacionih tehnologija radi povećanja konkurentnosti i efikasnosti privrede i državne uprave. Želimo da verujemo da smo i mi, zajedno sa mnogima koji su u tome pomogli, svojom kampanjom za saradnju države i IT sektora bar malo doprineli da Vlada Srbije i njen premijer imaju takvo gledište.

Ono čime nismo zadovoljni je to što modernizaciju državne uprave nameravate da sprovodite sa jednom stranom kompanijom. Povrh toga, dodatno zabrinjava Vaša čvrsta opredeljenost da sarađujete sa najvećim svetskim kompanijama iz IT sektora. Vaša očekivanja da će Vam upravo te kompanije pomoći u racionalizaciji poslovanja državne uprave značajno dodaju našoj zabrinutosti.

Ne radi se samo o tome što se takvi poslovi nude stranim kompanijama, umesto da se za njih takmiče domaća preduzeća. Niti o tome da domaće kompanije mogu da isporuče isti kvalitet, što neprestano dokazuju na svetskim tržištima. Radi se o jednom deklarisanom stavu po kome se ne samo ignorišu potencijali domaće IT industrije, već se aktivno radi na njenom podrivanju i destabilizaciji.

Gospodine Dačiću, da li je moguće da danas u Srbiji nema nijednog lidera koji neće podleći mantri o stranim direktnim investicijama? Jer, SDI nemaju uvek iste efekte u različitim sektorima, a u sektoru softverske industrije su ti efekti katastrofalni ako su investitori vođeni samo iskorišćenjem domaćih ljudskih resursa.

Naša frustracija se stalno uvećava zbog činjenice da je veoma lako shvatiti koje su to šanse koje nam se pružaju i još lakše doneti odluku da se one i iskoriste. Naše frustracije su, međutim, manje važna tema. Ono što jeste važno je da Srbija propušta veliku šansu da uđe u društvo bogatih zemalja.


Pitajte nas – kako? Rado ćemo odgovoriti.

Srdačno, 

Milan Šolaja, direktor 

Vojvođanski IKT klaster

Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

Tagovi: , ,

2 thoughts on “Otvoreno pismo Vojvođanskog IKT klastera premijeru Dačiću

 • 28. October 2013. at 18:24
  Permalink

  Opet Jovo nanovo,zasto samo gundjate,pisete,preduzmite akcije na vise polja,dokazite da ste dovoljno jaki i mudri,vispreni i odani svome narodu,svojoj ideji za bolje sutra!Oborite im sajtove,pobunite se ,pokazite da ste tu,da nedate,a ne da molite,osvestite ih i pokazite da postojite i da moraju prvo da racunaju na sve Vas i nas koji vas razumemo i podrzavamo!!!AKCIJA i samo AKCIJA, u suprotnom prohujace sa vihorom u zaborav i novu zavisnost!!!Vas simpatizer i rodoljub.

 • 25. October 2013. at 23:55
  Permalink

  Zahvaljujem gospodinu Šolaji na ovom otvorenom pismu. Iznenadilo me je međutim da u pismu ni reči nema o slobodnom i softveru otvorenog koda.

  Antiteza dosadašnjeg modela mogla je da bude ideja otvorene platforme u koju bi bila ugrađena domaća pamet tako da se time stvori nova vrednost, pa i šansa za izvoz takve implementacije u deo sveta gde se sve češće okreću upravo slobodnom softveru. Vredi istaći da upravo u Vojvođanskom IKT klasteru ima kompanija kojima razvoj rešenja zasnovanih na platformi otvorenog koda nije stran. Potpuno se slažem sa tonom pisma kako se još jednom kupovina softverskih licenci predstavlja kao naša razvojna šansa. Srbija još uvek nema usvojen nacionalni okvir za interoperabilnost servisa eUprave, a umesto usvajanja otvorenih standarda i pravila tržišne utakmice gde bi svi modeli razvoja softvera bili makar ravnoparvni, mi biramo strane proizvođače softvera po zvučnosti njihovog imena srljajući u zagrljaj zavisnosti.

Comments are closed.