BIZIT 23

Ova robotska hvataljka s pipcima je nežna, praktična i zastrašujuća

Hvataljka s pipcima je pokušaj da se reši sve veći problem hvataljke u robotici: to jest, izazov dizajniranja nečega što grabi dobro kao što i čovek može.

PCPress.rs Image

Za ovu hvataljku, nije potreban komplikkovan softver

Problem nije samo u tome što su naše ruke mehanički složene i stoga skupe za repliciranje u zupčanicima i polugama, već je i softver koji ih kontroliše – uprkos vašoj tendenciji da ispustite šolju za kafu – neverovatno dobro podešen i sposoban za sve vrste spretnih pokreta. Pokušaj repliciranja ove inteligencije u softveru je izazov, tako da mnogi robotičari u potpunosti izbegavaju problem tako što dizajniraju hardver koji otelotvoruje neke od istih atributa. Umesto robotskih ruku, koriste gumene čaše i balone koji se mogu naduvati. Ili, u ovom slučaju, pneumatske pipke. To znači da mehanika ne mora da ima poseban pametan mozak da bi radio. U suštini, možete ga samo baciti u opštem pravcu predmeta koji želite da podignete, naduvati pipke i uhvatiće se najbolje što može.

Kako kažu inženjeri sa Harvarda koji su konstruisali hvatač: “Hvatanje, kako u biološkim tako i u konstruisanim mehanizmima, može biti veoma osetljivo na morfologiju hvatača i predmeta, kao i na percepciju i planiranje pokreta. Ovde zaobilazimo potrebu za povratnom spregom ili preciznim planiranjem korišćenjem niza vitkih šupljih elastomernih filamenata koji se aktiviraju fluidom da se aktivno upliću sa objektima koji se razlikuju po geometrijskoj i topološkoj složenosti”.

Pročitajte i:  Robot koji može da istovari hiljadu paketa na sat

Sami pipci su samo gumene cevi ispunjene vazduhom, ali je materijal sa jedne strane nešto deblji od druge, što znači da kada su cevi naduvane, one se savijaju u određenom pravcu. Inženjeri primećuju da je snaga svake pojedinačne cevi slaba, ali njihovo kombinovanje omogućava mehanizmu da uhvati neke prilično teške predmete. Još bolje, pneumatski dizajn olakšava podešavanje primenjene sile, tako da je dizajn takođe sposoban da uhvati osetljive predmete bez štete. Postoje razne vrste potencijalnih aplikacija, od stvaranja robota koji sakupljaju voće i povrće u skladištima do podvodnih dronova koji mogu da ispituju krhka morska stvorenja i korale.

Izvor: Theverge

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,