Top50 Glas publike

P3: Kompanija u prvim 5G linijama

P3 je velika internacionalna konsultantska kuća koja zapošljava preko 3500 konsultanata i inženjera. Bave se implementacijom inovativnih rešenja u savremenim tehnološkim sistemima i ostvaruju godišnji obrt od preko 350 miliona evra. Iako P3 nudi rešenja i alate iz oblasti automatizacije, avionske industrije i energetike, ovoga puta nas je zanimala njihova primarna delatnost iz oblasti telekomunikacija, a pre svega 5G mreža.

PCPress.rs Image
Hakan Ekmen, CEO, P3 communications GmbH

P3 obezbeđuje nezavisnu ekspertizu i konsalting iz oblasti planiranja mreža, optimizacije saobraćaja, QoS i QoT testiranja i bezbednosti. Naročito su poznati njihovi benchmark testovi kojima procenjuju kvalitet mobilnih mreža. Njihovi klijenti su mobilni i mrežni operatori, proizvođači opreme ali i regulatorna tela. P3 je veoma aktivan na 5G sceni, o čemu smo razgovarali sa CEO P3 communications GmbH, Hakanom Ekmenom.

PCPress.rs Image

Šta da očekujemo od 5G… i kada da to očekujemo?

Mrežni operatori i proizvođači opreme utrkuju se ko će ponuditi prvu opremu i servis. Najpre će stići 5G smartfoni i uređaji za pristup raznim cloud servisima. Verujem da će 5G smartfoni u veoma bliskoj budućnosti ponuditi prenos podataka velikom brzinom.

Kojim redom se zemlje uključuju u 5G utakmicu?

SAD i Kina najviše ulažu u 5G tehnologiju, kako bi u toj oblasti postali globalni lideri. Azijske zemlje, a pre svega Južna Koreja i Japan, žure u 5G jer su njihove LTE mreže na granici kapaciteta. U Evropi stvari idu nešto sporije, iako UK ulaže dosta novca u ubrzanje mobilnih komunikacija. I u drugim državama EU telekom operatori se pripremaju za 5G.

PCPress.rs Image

Na šta su se prve ponude koncentrisale?

Prvi adut je svakako velika brzina broadband prenosa podataka, za kućne i poslovne korisnike. Primera radi, u SAD operatori već nude brzine 300 Mbps, pa čak i do 1 Gbps. U Holandiji će prvi operator ponuditi 5G već ove godine.

Pročitajte i:  Microsoft AI alat VALL-E može da oponaša ljudski govor

Šta 5G nudi osim velike brzine prenosa?

Uskoro firme neće morati da razvlače kablove da bi imale veoma brzu broadband konekciju. Rešava se last mile problem bez razvlačenja kablova. Ali je mnogo važnije što će se pojaviti poslovne mogućnosti kroz realizaciju novih servisa koje 5G tehnologija obezbeđuje. U budućnosti će 5G ponuditi mnogo toga.

PCPress.rs ImageKljučna reč je digitalizacija. Ona se najpre dešava u mobilnom svetu. Big Data i Crowdsourcing su ključne reči (buzzwords) već neko vreme, i našle su put do biznis modela i servisa. Primera radi, P3 Mobile Benchmarks koriste Crowdsourcing kao deo P3 skora. Ali digitalizacija je više od toga. Ona obuhvata senzore i uređaje koje nosimo na sebi, IoT, veštačku inteligenciju (AI), autonomna vozila, pa čak i digitalne replike objekata (jednog dana možda i živih bića, digital twins)…

5G će biti mreža mašina, koja prenosi i procesira ogromne količine podataka u realnom vremenu

SAD i Kina najviše ulažu u 5G tehnologiju, kako bi u toj oblasti postali globalni lideri. Azijske zemlje, a pre svega Južna Koreja i Japan, žure u 5G jer su njihove LTE mreže na granici kapaciteta. U Evropi stvari idu nešto sporije…

Ali ćemo ipak morati da budemo strpljivi dok sve to dočekamo…

Ove godine očekujemo dalji razvoj i prve mobilne aplikacije, ali će primena svih potencijala 5G morati da pričeka. Po mojoj proceni, tokom 2019. i 2020. godine 5G će obezbeđivati tek bržu konektivnost na tradicionalni način, dakle preko smartfona (mada uz veću brzinu) i wireless pristupa, dopunjavajući ili čak konkurišući Cable/DSL/Fiber konekcijama. Puni potencijali 5G tehnologije i novi servisi pojaviće se 2021. godine… i u godinama koje slede.

Da li su poslovni ljudi svesni prednosti 5G?

Jesu, u okviru telekomunkacione industrije. Izvan tog okruženja, industrija se tek budi. Lideri su upoznati s važnošću digitalizacije, ali konkretne specifikacije i potencijali 5G mreža nisu šire poznati. P3 pomaže klijentima s obe strane te zavese da se bolje razumeju: nudimo nove poslovne mogućnosti mobilnoj industriji i pomažemo partnerima iz industrije avijacije, automobila, energije i drugima da upoznaju i prihvate nove ideje.

Pročitajte i:  Još jedna AI alatka za igranje sa slikama

PCPress.rs Image

Da li su telco operatori spremni da pređu sa B2C na B2B?

Operatori su spremni za sledeće korake, ali su istovremeno i zabrinuti. Frekvencije koje 5G traži nisu rezervisane samo za njih, već za čitavu industriju. Brine ih kako će se sve to pomiriti i da li će poslovni modeli pokriti velike investicije. Ali svakako rade na tome – čitavi departmani u mobilnoj industriji rade na razvoju novih poslovnih modela. Nije više dovoljno da dajete SIM kartice koje korisnik utakne u telefon – hardver i aplikacije treba da budu čvršće integrisani.

5G će biti mreža mašina, koja prenosi i procesira ogromne količine podataka u realnom vremenu

Novi procesi zahtevaju da se procene i zadovolje potrebe korisnika. I to je mesto gde P3 pomaže mobilnoj industriji, da se transformiše u skladu sa svojom novom ulogom. Već sada jasno primećujemo veliku potražnju za konsultantima, ne samo u mobilnoj industriji nego i u drugim granama industrije.

PCPress.rs Image

P3 u Srbiji

Firma P3 je velika internacionalna konsultantska kuća je prisutna u Srbiji još od 2006. godine i trenutno zapošljava preko 150 ljudi, mahom inženjera koji učestvuju u realizaciji projekata u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji, Africi i Australiji. Našim čitaocima je svakako poznat projekat testiranja performansi domaćih mreža, prema tehnologiji nemačkog časopisa Connect, koji je P3 izvršio u jesen 2011, a rezultati su objavljeni u našem časopisu.

O aktivnostima domaćeg segmenta P3 grupe razgovarali smo s gospodinom Ivanom Tucakovićem, izvršnim direktorom P3 Communications Engineering doo.

Pročitajte i:  Kako uočiti AI generisan tekst?

„Mi vidimo 5G kao novi nivo tehnologije na kome P3 pruža podršku poslovnim partnerima kroz konsalting, inženjerske usluge i testiranje njihovih servisa. 5G neće samo obezbediti dalji raste telco operatora i proizvođača smartfona, već će dati podsticaj rastu drugih industrija – velike brzine i niska latencija 5G mreža predstavljaju temelj brojnih primena. U bliskoj budućnosti 5G će omogućiti komunikaciju automobila koji voze pod kompjuterskom kontrolom, virtuelnu realnost, igre u cloud‑u, ali i infrastrukturne projekte kao što su smart gradovi“, kaže g. Tucaković.

PCPress.rs Image

U ovom momentu domaći tim stručnjaka je snažno uključen u niz projekata vezanih za testiranje 5G infrastrukture širom sveta. Većina njih radi u SAD, jer se tamo najdalje otišlo s 5G mrežama. Intenzivno se bave poređenjem mrežnih performansi 4G i 5G mreža, ali i poređenjem 5G performansi raznih operatora u SAD.

„Da bi ta testiranja bila moguća, potrebni su nam kvalitetni i dobro testirani 5G mobilni uređaji, pa P3 trenutno ispituje rane modele 5G smartfona različitih vendora. To su komplikovani projekti, pošto je tehnologija nova i nedovoljno testirana, pa ima raznih inženjerskih problema koji se ‘u hodu’ rešavaju. P3 intenzivno sarađuje s mnogim firmama uključenim u proizvodnju čipsetova ali i infrastrukturnih komponenti, kako bismo zaključili kakve benefite će osetiti krajnji korisnici ove tehnologije, i koje probleme treba rešiti za njihov kvalitetan korisnički doživljaj“, zaključuje.

Autor: Ivan Tucaković

Korisna adresa: p3-group.com

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog 5G tehnologiji. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,