Top50 Glas publike

Pacijent je umro dva meseca nakon transplantacije svinjskog srca

Nije jasno da li je njegovo telo odbacilo organ.

PCPress.rs Image

Nije poznat uzrok smrti

David Bennett, prvi čovek koji je uspešno prošao transplantaciju srca koja uključuje genetski modifikovano svinjsko srce, umro je, prema izveštaju New York Times-a. Imao je 57 godina. Nejasno je da li je njegovo telo odbacilo organe koji su mu implantirali lekari u januaru.

„Nije identifikovan očigledan uzrok u vreme njegove smrti“, rekao je portparol Medicinskog fakulteta Univerziteta Maryland, bolnice koja je izvršila proceduru. Lekari planiraju da izvrše potpunu procenu pre objavljivanja svojih nalaza.

Kada je prvi put objavljena Bennett-ova transplantacija, lekari su se odnosili prema toj vesti sa opreznim optimizmom. I neko vreme je izgledalo kao da je taj osećaj opravdan. Ne samo da Benett-ovo telo nije odmah odbacilo organ, već je takođe mogao da učestvuje u fizikalnoj terapiji i provodi vreme sa svojom porodicom. Nikada nije otpušten iz bolnice, preživeo je dva meseca sa genetski modifikovanim organom koji je kucao umesto njegovog ljudskog srca.

Pročitajte i:  Najsavremenije ćelijske terapije olakšaće nedostatak organa

Čak i ako lekari utvrde da je uzrok smrti odbacivanje organa, to nije mala prekretnica. Stephanie Fae Beauclair, jedna od najpoznatijih pacijentica koja je bila podvrgnuta proceduri ksenotransplantacije, preživela je 21 dan pre nego što je njeno telo odbacilo usvojeno srce babuna. Deo razloga zašto su se lekari nadali da će procedura funkcionisati je taj što postoji veliki nedostatak organa u SAD i mnogim drugim delovima sveta. Prema Upravi za zdravstvene resurse i usluge, oko 17 Amerikanaca umire svakog dana čekajući transplantaciju organa.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,