Top50 Glas publike

Pad akcija Ubisoft-a nakon podnošenja ostavki tri direktora zbog toksične kulture kompanije

Akcije Ubisofta pale su za 8% u ponedeljak ujutro, nakon što su za vikend još trojica top rukovodilaca sklonjeni sa pozicija zbog optužbi za seksualno zlostavljanje širom kompanije, a nekoliko dana posle ostavke Maxime Beland, potpredsednik uredništva Ubisoft-a.

PCPress.rs Image

U saopštenju za vikend, neposredno pred prvu virtuelnu konferenciju francuskog giganta video igara, glavni kreativni direktor Ubisofta Serge Hascoet službeno je podneo ostavku nakon interne istrage. Kasnije je potvrdio da će potpuno napustiti kompaniju.

Hascoet je zaslužan za vodeću „kreativnu silu“ iza velikog dela Ubisoft-ovog kataloga u poslednjoj deceniji, uključujući Assassin’s Creed i The Division. Hascoet je započeo rad u kompaniji još 2000. godine.

„Ubisoft je zakazao u svojoj obavezi da zaposlenima garantuje sigurno i inkluzivno okruženje na radnom mestu“, napisao je CEO Yves Guillemot. „To je neprihvatljivo, jer su toksična ponašanja u direktnoj suprotnosti s vrednostima oko kojih nikada nisam pravio kompromise – i nikada neću“.

Pročitajte i:  Ubisoft otkazuje tri igre i odlaže Skull and Bones ponovo

Globalni direktor Ubisoftove HR službe Cecile Cornet i direktor kanadskog ogranka Yannis Mallat takođe su napustili svoje položaje zbog skandala, a poslednji je napustio kompaniju zajedno sa Hascoet-om.

Ovi dodatni odlasci stižu samo nekoliko dana nakon što je iz raznih Ubisoft ogranaka izbio čitav niz optužbi protiv mnogih zaposlenih. Optužbe su se kretale od seksualnog uznemiravanja i zastrašivanja do zlostavljanja, rasizma i osveta. Neki od optuživača dodali su da će HR i uprava zanemariti pritužbe, omogućavajući tim zaposlenima da nastave sa nedoličnim ponašanjem.

Informacije procurile neposredno pred Ubisoft Forward

Subotnja pometnja sa odlaskom direktora dolazi samo tri nedelje nakon što je kreativni direktor Ubisofta Ashraf Ismail podneo ostavku sa pozicije u poslednjoj Assassin’s Creed igri Valhalla. Njega su putem društvenih mreža optužili za neverstvo i seksualno nedolično ponašanje sa fanovima.

Neobična podudarnost verovatno nije slučajna. Akcionari su se možda nadali da će zbog Ubisoft Forward, virtuelne konferencije kompanije koja se održava u svetlu otkazane E3 2020 biti sve odloženo. Međutim, mnoga otkrića studija već su procurila neposredno pred događaj, što je ostavilo malo prostora za iznenađenja. Teoretski, ovo se odnosi na glavne probleme koji muče Ubisoft i omogućava mu da se više fokusira na nadolazeće igre, a ne na interna previranja.

Pročitajte i:  Ubisoft otkazuje Project Q timsku borbenu igru

Izvor: TNW

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,