BIZIT 2022

Pakistanski haker tvrdi da je odgovoran za napad na HP

PCPress.rs ImageHewlett-Packard Co. postao je najnovija kompanija čije se ime našlo na sve većem spisku žrtava hakera. Prošle nedelje je pakistanski haker s nadimkom HexCoder upao na HP FTP server i uzeo oko 9 GB podataka. PR HP-a izjavio je kako postoji velika mogućnost da su dotični podaci ionako bili dostupni javnosti, te se veruje da lični i finansijski podaci nisu kompromitovani mada će to utvrditi istraga.

Haker je posle upada izjavio: „Uspešno sam pristupio serveru. Sve to zahvaljujući nečijoj gluposti! Neću objaviti njihovu bazu podataka jer je prevelika ‒ 9 GB.“ Na osnovu snimaka koje je objavio, pretpostavlja se da je kopirao informacije o različitim HP-ovim softverskim proizvodima, alatkama i drajverima. Jedan kompromitovan fajl sadrži izveštaje o dostavi raznih proizvoda, dok drugi uključuje obaveštenja za štampu i biltene.

Nedavni napadi na kompanije kao što su RSA, Lockheed Martin i Oakridge verovatno su motivisani špijunažom i krađom. Međutim, većina skorašnjih napada kao da je za cilj imala samo ponižavanje žrtava, kao što je slučaj s napadima na Međunarodni monetarni fond ili HP.

Pročitajte i:  Hakeri su možda otkrili vaše tajne Twitter naloge

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,