BIZIT 2022

Pale Blue Dot: Novo ruho za kultnu fotografiju Zemlje

Voyager 1, letelica koja je proletela pored Jupitera i Saturna, a pre nego što je stupila u međuzvezdani prostor, napravila je 14. februara 1990. godine sa udaljenosti od 3,75 milijardi milja kultnu fotografiju Zemlje, poznatiju pod nazivom „Pale Blue Dot“. To je bila i poslednja fotografija pre nego što su se kamere u okviru letelice zauvek isključile, budući da je tim odlučio da uštedi energiju koja bi mogla da se potroši na prikupljanje podataka, radije nego na fotografisanje.

PCPress.rs Image

Tako je Voyager 1 postavio rekord koji je potrajao punih 27 godina, a sve do 5. decembra 2017. godine, kada je New Horizons napravila snimak sa 3,79 milijardi milja udaljenosti od Zemlje. Dva sata kasnije letelica je oborila i taj rekord, a pošto je snimila dva objekta u oblasti Kuiper Belt – dva velika oblaka koji su sastavljeni od manjih zaleđenih površina, te se nalaze na ivici Solarnog sistema.

PCPress.rs Image

„Pale Blue Dot“ na 30. godišnjicu od nastanka fotografije dobija „novo ruho,“ a zahvaljujući ekspertima iz agencije NASA koji su uspeli da fotografiju „malo očiste“. Ažurirana verzija nastala je zahvaljujući modernim softverima za obradu fotografija, koji su staru verziju fotografije, koja je zapravo kompilacija više snimaka koji su nastali uz pomoć tri filtera za boju, izoštrili, te zrak sunca koji okružuje Zemlju podesili tako da bude beo, kao što i izgleda iz ljudske perspektive.

Pročitajte i:  Pomračenje Meseca snimljeno iz svemira

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,