Ikotek

Paleta sa opcijama

Winstep Nexus je proširenje za Windows radnu površinu koje dodaje efektan panel sa ikonama koji prikazuje dodatne informacije i omogućava brzo startovanje programa. Nexus se može postaviti da stoji usidren na vrhu ekrana, ili se može proizvoljno pomerati po radnoj površini.

PCPress.rs ImageStandardna konfiguracija programa uključuje prečice za Start meni, Web browser i nekoliko modula za prikaz informacija. Sistemski moduli mogu prikazati grafikon iskorišćenja centralnog procesora, količinu slobodne memorije i statistiku mrežnog saobraćaja. Takođe se mogu prikazati časovnik, ikona za obaveštenje o novim e‑mail porukama ili aktuelni vremenski podaci koji se automatski osvežavaju.

Nexus se može konfigurisati tako da pored ostalih prečica prikazuje ikone trenutno aktivnih programa kao i sve ikone koje prikazuje system tray, pa na taj način može zameniti ili dopuniti sistemski taskbar. Dodatne opcije se lako dodaju, recimo nova prečica za startovanje programa se može napraviti odvlačenjem ikone iz matičnog foldera ili sa Windows radne površine. Mogu se dodati ikone za aktiviranje sistemskih komandi ili dodatnih opcija koje dolaze uz Nexus, kao što je snimanje sadržaja kompletnog ekrana.

Niz opcija posvećen je prilagođavanju vizuelnih efekata i izgleda programa. Uz instalaciju dolazi više od 30 gotovih tema za brzu promenu izgleda palete sa ikonama, pri čemu su neke teme sumnjive estetske vrednosti, dok se druge lepo uklapaju u Windows okruženje. Mogu se podešavati detalji kao što su veličina ikona, razmak između opcija, transparentnost, boje, fontovi… Vredi pomenuti i specijalne efekte koji se aktiviraju prilikom prelaska miša, aktiviranja opcija ili obaveštavanja korisnika.

Adresa za dodatne informacije i preuzimanje programa je www.winstep.net. Nexus postoji u dve verzije – Free i Ultimate, što je komercijalna verzija sa dodatnim mogućnostima. Besplatna verzija nudi opcije koje mogu biti sasvim dovoljne većini korisnika. Prednosti verzije Ultimate su podrška za više dock‑ova, neograničene mogućnosti grupisanja prečica, postavljanje dodatnih alarma i podsetnika. Komercijalna verzija takođe ima module za prikaz informacija kao što su kalendar i praćenje stanja baterija, a korisna opcija je dodavanje strana sa prečicama iz sistemskih foldera kao što je Control Panel.

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,