Zebra

Pametna defragmentacija

Defragmentacija hard diskova je nekada bio popularan i efikasan način da se performanse Windows okruženja značajno poboljšaju boljim organizovanjem fajlova na disku, tako da se omogući brže čitanje i pisanje podataka. Danas su se mnoge stvari promenile sa poboljšanjima u Windows okruženju i novim generacijama diskova, tako da dobici korišćenjem posebnih alata za defragmentaciju mogu biti više posledica placebo efekta nego realnih promena usled posebne organizacije podataka na disku.

SmartDefragDefragmentacija može pomoći ukoliko još uvek koristite starije verzije Windows‑a, a na tržištu postoji solidna ponuda besplatnih i komercijalnih alata za ovu namenu. Softverska kompanija IObit u svojoj ponudi ima veći broj popularnih alata za rad sa diskovima, a njihovo rešenje za optimizaciju i defragmentaciju diskova je program Smart Defrag.

Najnovija verzija programa, Smart Defrag 5, donela je nešto promenjeno korisničko okruženje sa čitljivijim prikazom informacija. Takođe je poboljšan mehanizam za optimizaciju tako da Smart Defrag podržava rad u više procesorskih niti, a nova tehnologija nudi „pametan“ sistem koji određuje optimalni metod defragmentacije zavisno od stanja sistema. Noviteti i poboljšanja verzije 5 uključuju specijalnu opciju za prepakivanje velikih fajlova, konsolidaciju slobodnog prostora na disku i tihi režim rada koji u radi u pozadini i određuje prioritet defragmentacije zavisno od korisničkih podešavanja i statusa diska.

Smart Defrag je dostupan u besplatnoj verziji koja nudi osnovne opcije za optimizaciju diskova i služi pre svega kao reklama za komercijalnu verziju Pro. Napredna verzija uključuje opcije za optimizaciju u realnom vremenu i rad u pozadini, kao i neke dodatne opcije koje nisu direktno vezane za optimizaciju diskova. Smart Defrag Pro obezbeđuje posebnu defragmentaciju prilikom podizanja sistema i tako optimizuje ključne sistemske fajlove koje Microsoft Windows drži zaključanim tokom redovnog korišćenja okruženja.

Prilikom instalacije besplatne verzije programa biće ponuđena i opcija za uključivanje paketa IObit Advanced SystemCare Free, ali ovo možete preskočiti pošto Smart Defrag radi nezavisno od drugih programa iz IObit ponude. Instalacija će takođe pokušati da uključi dodatni neželjeni softver, što je korak na koji treba obratiti pažnju i preskočiti ga pri instalaciji. Posle instalacije, u sekciji Settings možete da promenite podešavanja u korisničkom okruženju i tu izaberete da program prikazuje poruke na srpskom jeziku. Smart Defrag potražite na www.iobit.com.

(Objavljeno u časopisu PC#232)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,