Pametne registarske tablice testiraju u Dubaiju

U Dubaiju u maju kreće testiranje pametnih registarskih tablica, koje mogu samostalno da kontaktiraju hitne službe u slučaju sudara, komuniciraju sa drugim vozilima koji takođe imaju pametne tablice i razmenjuju informacije o stanju na putevima ili pak šalju upozorenje u slučaju krađe vozila, piše BBC.

PCPress.rs Image

Prilikom testiranja poseban naglasak staviće se na ponašanje takvih tablica u toploj klimi koja vlada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima te moguće druge tehničke poteškoće. S obzirom da će tablice doći s ugrađenim odašiljačima i GPS-om u javnosti se postavilo pitanje privatnosti i sigurnosti prikupljenih podataka. Testiranje ovih tablica je planirano da se završi u novembru, a njihova cena zasad još uvek nije definisana.

Dubai je poslednjih par godina postao prepoznatljiv po potpunom prihvatanju tehnologija koje mogu da se koriste u različitim industrijama. Prevoz se pokazao kao posebno interesantan kada je u pitanju njegova visokotehnološka ambicija, pa smo tako imali krajem septembra prošle godine test let prvog letećeg taksija u Dubaiju. Pored toga, policajci u ovom gradu planiraju da patroliraju na letećim motorima. Ovo nisu jedine inovacije koje Dubai prihvata oberučke, pa je tako na primer, nedavno otvorio prvu pametnu policijsku stanicu, uveli su plaćanje nekretnina bitcoin-ima, imenovali prvog ministra veštačke inteligencije, a takođe grade i Mars Science City. 

Pročitajte i:  Amphicar: Vozilo za kopno i vodu na aukciji

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,