BIZIT 2022

Pametne reklame za pametne gradove

Uveliko pričamo o pametnim gradovima, ali verovatno ne znate da svakodnevno prolazite pored uređaja koji spadaju u njihov ekosistem. Engleski izraz je digital signage, a radi se o monitorima čija je primarna svrha emitovanje određenog multimedijalnog materijala i reklama.

digsigUređaji ovog tipa nalaze se u čekaonicama, hodnicima, bolnicama, muzejima, na aerodromima, info‑pultovima a odnedavno i trafikama. Ideja je jednostavna: prikazati veliki broj reklama kako bi se privukla pažnja ljudi koji će u nekom trenutku tu boraviti. Takođe, ovi uređaji mogu da prikažu i bitne informacije vezane za servise koji su potrebni ljudima na toj lokaciji. Na taj način, pored prikazivanja bitnih informacija, pojedine reklame mogu se podesiti tako da se emituju u određeno vreme da bi imale više efekta.

Celokupna „pamet“ iza ovog koncepta nije sadržana u tehnici, već u materijalu, pa umrežavanjem i daljinskom kontrolom ovi uređaji mogu da se sinhronizuju, a sadržaj menja u zavisnosti od potreba. Kompanija NEC već neko vreme uspešno posluje u ovim vodama, a ovoga puta predstavljamo vam nekoliko modela njihove serije uređaja velikog formata E digital signage.

Pročitajte i:  Grad bez automobila, ulica i štetnih gasova

Sa četiri osnovna i tri napredna modela NEC pokriva veliki raspon potreba digital signage uređaja. Osnovna razlika ogleda se u mogućnostima, pa napredni modeli imaju veći broj konektora, među kojima su LAN, DVI, Display Port i oni za eksterne zvučnike.

Postoji četiri osnovna modela i obuhvataju raspon dijagonala od 32 do 58 inča. Najslabiji model je E325, ima HD rezoluciju i dva zvučnika od 5 W, dok ostala tri E425 (42 inča), E505 (50 inča) i E585 (58 inča) raspolažu Full HD rezolucijom i jačim zvučnicima od 2 x 10 W. Mase im se kreću od 7 do 20 kg, a svi koriste S‑PVA panel koji karakterišu dobri uglovi gledanja i veran prikaz boja. Osvetljenje je tipa Direct LED, a možete očekivati korektne vrednosti 300‑350 cd/m2. Kada je reč o ulazima, na ove monitore velikog formata možete povezati signal preko jednog od tri HDMI priključka, VGA ili komponentnog video‑ulaza, ili arhaičnog RS232.

Svi modeli imaju integrisani medija plejer koji podržava najveći broj video (dat, mpg, mpe, ts, tsp, tp, m2ts, vob, mp4, mkv, avi, mov), audio (mp3) i foto (jpeg) formata, a kontrola je krajnje jednostavna i intuitivna, u šta smo imali prilike da se sami uverimo. Svi modeli imaju sertifikat 12/7 koji garantuje svakodnevni neprekidni rad od 12 sati, što je i više od prosečnog radnog vremena, a tu je i standardna trogodišnja garancija.

Pročitajte i:  Grad bez automobila, ulica i štetnih gasova

Svi modeli imaju minimalistički izgled i dolaze sa opcijom montiranja na zid, a zasebno se može dokupiti i stopa za montiranje na ravnu površinu.

Napredni modeli E705 (70 inča), E805 (80 inča) i E905 (90 inča) imaju veći broj konektora, pa korisnici mogu da biraju između VGA, Display Port, DVI‑D, 2 x HDMI te RS232 i 100 Mb LAN‑a kao izvora signala. Tu su i audio‑ulazi sa 2 x 3,5 mm konektorima, i mogućnost povezivanja zvučnika, sa fizičkim prekidačem za izbor izlaza. Ovi modeli imaju mogućnost prikaza Full HD slike, a pored integrisanih 2 x 10 W zvučnika dodatni izlazi podržavaju 2 x 15 W. Standardna trogodišnja garancija obuhvata i dodatne servise, a može se dokupiti i produženje na četiri ili pet godina.

Nećemo zaboraviti ni da ovi modeli imaju integrisan senzor ambijentalnog svetla, te da jačinu pozadinskog osvetljenja mogu regulisati u zavisnosti od svetla u okruženju. Na taj način postiže se optimalna slika u svim uslovima, ali i smanjena potrošnja u situacijama kada nema potrebe za maksimalnim osvetljenjem. I ovi modeli imaju sertifikat 12/7, a kao dodatnu opremu možete dokupiti stopu, zvučnike, nosač za zid ili mobilni stalak koji možete pomerati prema potrebama.

Pročitajte i:  Grad bez automobila, ulica i štetnih gasova

Cene modela kreću se od 70.900 din. za E325, 90.900 din. za E425, 129.900 din. za E505, 211.900 din. za E585, do 541.900 din. za E705, 942.000 din. za E805 i 1.648.000 din. za najjači model E905.

www.dekadas.rswww.division.rs

Oliver Popović

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,