BIZIT 2022

Pametne rukavice koje znakovni jezik pretvaraju u audio govor

Više od 30 miliona ljudi širom sveta ima poteškoće u govoru, pa mora da se oslanja na znakovni jezik, što nije uvek lako budući da je komunikacija sa većinskim stanovništvom skoro nemoguća.

PCPress.rs Image

Roy Allela je odlučio da ovom problemu stane na put, te dizajnirao pametne rukavice koje pokrete prilikom korišćenja znakovnog jezika konvertuju u audio govor. Ponele su ime Sign-IO, te funkcionišu tako što rukavica identifikuje pokrete onoga koji koristi znakovni jezik, te tako prikupljene podatke šalje na prilagođenu Android aplikaciju gde se vokalizuju, a korisnik može da izabere jezik, pol, te boju glasa koju želi. Neki korisnici prilikom upotrebe znakovnog jezike ruke pokreću brže, dok drug to čine sporije, pa Sign-IO i to uzima u obzir.

PCPress.rs Image

Allela je rukavice dizajnirao iz nužde, budući da je njegova nećaka rođena gluva, pa joj je bilo teško da komunicira sa ostatkom porodice, jer niko od njih nije znao znakovni govor. Trenutna verzija ne ispunjava estetske zahteve dece, pa Allela planira da ih obogati Disney junacima kako bi najmlađim korisnicima bilo što udobnije.

Pročitajte i:  Nova funkcija Google Meet-a omogućava korisnicima da zajedno koriste YouTube i Spotify

Izvor: Assistive Tehnology

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,