Top50 Glas publike

Pametni prsluk pretvara pse lutalice u “čuvare grada”

Pametni prsluci, kojima će biti opremljeni psi lutalice u Bangkoku, napravljeni su tako da preko skrivene kamere, te uz pomoć senzora, beleže video sadržaje svaki put kada psi koji ih nose počnu da laju. Kamere prikazuju ono što psi vide, te ono na šta je njihova agresija usmerena, a sadržaji mogu da se emituju uživo, preko aplikacije za pametni telefon.

PCPress.rs Image

Ideja iza ovog projekta je da se psi lutalice pretvore u „čuvare grada“, te da na kraju postanu zaštitnici zajednice, budući da organizacije za zaštitu životinja iz Bangkoka beleže veliki broj pasa koji slobodno lutaju gradom.

Iza projekta stoji marketinška agencija Cheil, koja sarađuje sa Samsung-om. Pakornkrit Khantaprap, član kreativnog tima, kaže da bi pametni prsluci mogli da promene odnos građana prema ovim psima, te učine da se osećaju bezbednije.

Soi Dog Foundation, organizacija koja se bavi zaštitom pasa i mačaka lutalica, pozdravila je ovu inicijativu, a oprema mora da prođe dodatna testiranja kako bi, na kraju, bila uključena u svakodnevni život Bangkoka.

Više od 80% pasa lutalica su napušteni vlasnički psi, a u Beogradu ih, prema podacima iz 2015. godine, ima između 15 i 20 hiljada, te bi rešenje poput onog iz Bangkoka koristilo i našim građanima, ali i našim psima.

Izvor: ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,