Pametni prtljag – od punjenja telefona do GPS-a

U predvorijima aerodroma i na terminalima umesto skromnog kofera počeo je da se pojavljuje „pametni prtljag“, opremljen digitalnom tehnologijom. Raspon funkcija je veliki – od mogućnosti punjenja mobilnog telefona do GPS sistema.

PCPress.rs Image

Na primer, berlinski start-up Horizon Studies prodaje prtljag koji se povezuje na pametni telefon putem Bluetootha. Tako će se, u slučaju da udaljenost između kofera i pametnog telefona bude veća od 30 metara, oglasiti alarm.

„Naš cilj je da učinimo putovanje komotnijim i bezbrižnijim“, kaže osnivač Stefan Holwe.

Američka kompanija BlueSmart nudi kofer koji se sam zaključava kada je na određenoj udaljenosti od vlasnika. Takođe ima ugrađen sistem za merenje težine.

Kompanija Planet Travler nudi „internetski opremljen kofer“. Nazvan Space Case 1, on se može otvarati i zatvarati uz korišćenje biometrijskog otiska prstiju. Ima takođe ugrađen Bluetoothov zvučnik za puštanje muzike ili obavljanje telefonskih poziva i obaveštava o otvaranju izlaza na aerodromu.

Kofer Geotrakr, čiji je proizvođač Samsonite, najveći svetski brend za prtljag, upotpunjuje funkciju praćenja brzinomerom koji omogućije koferu da prepozna kada se nalazi u toku leta, te da se isključi kako ne bi ometao elektroniku aviona. Ovaj kofer dostupan je samo na tržištu SAD, dok za ostale kupce kompanija nudi kofer s funkcijom praćenja i alarmom za udaljenost koji rade preko Bluetootha.

Ove jeseni će Delsey, drugi najveći proizvođač kofera, staviti na tržište „pametni kofer“ koji će preko aplikacije pokazati vlasniku da je prtljag dospeo na traku.

Ostaje pitanje, koliko će se zaista koristiti sve funkcije koje ovaj prtljag ima da pruža, koliko će baterija trajati, koliko će mesta ostati za sadržaj prtljaga. Neki stručnjaci kažu da će „pametni prtljag“ biti samo stvar pomodarstva.

Izvor: N1

Pogledajte i: Kako gledati video nadzor preko telefona – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,