Top50 Glas publike

Pametni satovi za decu i strah od hakerskih napada

Kompanija John Lewis povukla je iz prodaje pametni sat za decu, a zbog propusta koji olakšavaju hakovanje ovih uređaja, te potencijalnim napadačima omogućavaju praćenje korisnika.

PCPress.rs Image

Norveško savetovalište za potrošače (NCC) otkrilo je da nekoliko brendova pametnih satova za decu ima lošu kontrolu sigurnosti, koja napadačima omogućava praćenje i prisluškivanje razgovora. Satovi su napravljeni za decu koja su previše mala da bi mogla da poseduju pametne telefone, a sadrže aplikaciju koja otkriva lokaciju korisnika, te mogućnost pozivanja ograničenog broja telefonskih brojeva. U svom sklopu imaju i SOS dugme koje roditelje obaveštava kada je dete u opasnosti, te obaveštava kada je napustilo neku lokaciju.

Sigurnosna grupa Mnemonic, koja funkcioniše u sklopu NCC-ja, pronašla je nekoliko kritičnih propusta koji bi decu mogli da dovedu u opasnost, budući da je zahvaljujući njima moguće doći do istorije kretanja korisnika, ili naterati aplikaciju za pozivanje da kontaktira određeni telefonski broj. Istraživači su testirali Gator 2, Tinitell, Viksfjord i Xplora pametne satove, te upozorili da bi i neki drugi brendovi mogli da budu opasni, budući da dele iste aplikacije.

Pročitajte i:  The Guardian kaže da su procureli podaci zaposlenih tokom hakerskog napada

Kao posledica istraživanje došlo je povlačenje iz prodaje modela Gator kompanije John Lewis, a u kompaniji su to nazvali merom predostrožnosti. Roditelljima koji su zabrinuti je preporučeno da kontaktiraju proizvođače, te saznaju kada će sigurnosna ažuriranja postati dostupna.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,