BIZIT 2022

Pametni servisi za građane Pančeva

Grad Pančevo, Telekom Srbija i Ericsson potpisali su protokol o saradnji  kojim će građanima Pančeva biti omogućeno korišćenje „pametnih servisa“ – ecoBus i busTracker. Ovi servisi im pružaju mogućnost da u svakom trenutku, na svakom mestu, provere kvalitet vazduha u gradu i poziciju autobusa u javnom saobraćaju.

ecoBus je servis koji na interaktivnoj mapi na mobilnom telefonu ili internet stranici u realnom vremenu prikazuje informaciju o kvalitetu vazduha, temperaturi, pritisku ili vlažnosti, dok servis busTracker na mapi grada pokazuje tačnu lokaciju željenog autobusa u javnom saobraćaju, kao i vreme dolaska sledećeg vozila.

Pančevo, kao jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, odabran je za polaznu tačku u realizaciji ovog projekta, u nastojanju da se promeni svest i odnos prema životnoj sredini i da se ujedno poboljša kvalitet svakodnevnog života građana.

PCPress.rs Image

Kompanija Ericsson donirala je gradu Pančevu ecoBus i busTracker uređaje koji će biti instalirani na autobusima gradskog saobraćaja, a Telekom Srbija je omogućila besplatno korišćenje servisa u početnom periodu. Sva merenja parametara kvaliteta vazduha i atmosferskih prilika, kao i informacije o lokaciji autobusa biće dostupne preko Interneta ili na mobilnim telefonima sa operativnim sistemom Android™ koji ima instaliranu posebnu mobilnu aplikaciju. Vrlo jednostavno, svi građani Pančeva moći će da provere željene informacije putem weba, mobilnih aplikacija, a busTracker još i slanjem SMS-a ili pozivanjem kratkog koda.

Pročitajte i:  Ericsson, Qualcomm i Thales proširuju 5G okvire

„Inovativnim rešenjima navikavamo građane na dodatne udobnosti, na koje ranije nisu mogli da računaju. U saradnji sa vodećim telekomunikacionih kompanijama, Telekom Srbija taj koncept udobnosti i kvalitetnijih uslova života proširuje sa pojedinačnih korisnika na domove i cele gradove koji će ubuduće zajedno činiti mrežu pametnih servisa u službi građana“, rekao je Saša Leković, direktor Direkcije za tehniku Telekoma Srbija.

Zahvaljujući saradnji sa Gradom Beogradom, pre Pančeva, funkcionalnosti servisa ecoBus i busTracker testirane su tokom pilot projekta u Beogradu. Uvođenjem ovih servisa, kompanije Telekom Srbija i Ericsson su pokazale da aktivno učestvuju u razvoju mreža budućnosti u kojima će ljudi, senzori i inteligentni objekti komunicirati korisćenjem telekomunikacione mreže.

Izvor: Telekom Srbija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,