Top50 Glas publike

Pametni stent prati hemodinamiku

Istraživači sa Tehnološkog instituta Džordžije razvili su pametni stent koji može da prati hemodinamske parametre. Bežični uređaj bez baterije može da prenosi podatke na spoljašnjost tela, a napaja se preko bežičnog sistema za prenos energije koji koristi magnetna polja, slično bežičnim punjačima koji su dostupni za mnoge pametne telefone.

PCPress.rs Image

Stent koji prati problem

Sistem bi mogao biti od pomoći u dugoročnom praćenju i pomoći pacijentima sa kardiovaskularnim problemima da izbegnu ponovljene angiograme. Takođe može potencijalno da funkcioniše kao alarm ranog upozorenja za probleme kao što su promene krvnog pritiska.

Stentovi su od neprocenjive vrednosti u lečenju začepljenja krvnih sudova i imaju za cilj da obezbede da se adekvatan protok krvi kroz sud održava tokom dužeg perioda nakon postavljanja. Međutim, oni ne daju nikakve informacije o tome da li su ispunili svoju svrhu, uz dalju dijagnostiku koja je potrebna za praćenje hemodinamike pacijenta tokom vremena. Obično ovo uključuje angiogram, koji može biti skup i nezgodan za pacijente, a u određenim slučajevima i zračenje može izazvati neželjene nuspojave.

„Sada, kada postavite stent, niste sigurni da li je problem rešen i pacijenti bi se mogli vratiti sa istim problemom“, rekao je Woon-Hong Yeo, istraživač uključen u studiju. “To može biti defekt stenta, ili problem sa postavljanjem stenta, ili možda problem sa protokom krvi pacijenta.”

Da bi se pozabavili ovim problemima, ovi istraživači su razvili pametni stent koji može bežično da meri i prati hemodinamske parametre sa svoje tačke gledišta unutar vaskulature. Uređaj uključuje meke senzore i može se isporučiti pomoću katetera, baš kao i običan stent.

„Ovaj elektronski sistem je dizajniran da bežično isporučuje hemodinamske podatke, uključujući arterijski pritisak, puls i protok, do eksternog sistema za prikupljanje podataka, i super je mali i tanak, zbog čega možemo da koristimo kateter za isporuku, bilo gde unutra telo“, rekao je Yeo. “To je kao stent sa više trikova u rukavu.”

Implantat je bez baterija, dobija energiju bežično putem eksterne tehnologije punjenja koja koristi magnetna polja za prenos energije. Sistem može pomoći pacijentima da sačuvaju svoje dugotrajno kardiovaskularno zdravlje nakon postavljanja stenta.

„U suštini, ovaj senzorski sistem možete staviti bilo gde u telo“, rekao je Yeo. „Druga stvar u vezi sa ovom tehnološkom platformom je, osim što je sistem senzora koji se može implantirati, može se koristiti kao nosivi sistem. Razmislite o pametnom satu i koliki deo njegove mase zauzimaju kola ili baterije. Ako uklonite sve to, imate uređaj koji je tanji od tipičnog flastera, gotovo nevidljivog monitora zdravlja koji možete da nosite bilo gde.”

Izvor: medgaget

Facebook komentari:
SBB