Pametni telefoni za testiranje na Covid19

Pandemija Covid-19 je stavila ogroman stres na zdravstvenu infrastrukturu, koja uključuje laboratorije koje testiraju hiljade ljudi svakog dana na potencijalne infekcije. Većina ovih laboratorija ili kompleta za samotestiranje uključuje brzi test antigena (RAT) ili RT-PCR, što ih stavlja van domašaja mnogih porodica, posebno u grupama sa niskim primanjima.

PCPress.rs Image

Sada, istraživači razvijaju novu tehniku testiranja za Covid-19 koja bi omogućila ljudima, čak i u grupama sa niskim prihodima, da testiraju potencijalnu infekciju Covid-19 koristeći svoje pametne telefone.

Novu tehniku testiranja razvili su istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari. Za početak je potrebna oprema za manje od 100 dolara. Kada se sva oprema postavi, svaki test košta samo 7 dolara.

Kako funkcioniše ovaj test?

Korisnicima je potrebna jednostavna oprema kao što je grejna ploča, reaktivno rešenje i njihovi pametni telefoni da bi postavili komplet za testiranje. Takođe treba da preuzmu besplatnu aplikaciju istraživača pod nazivom Bacticount na svojim pametnim telefonima.

Ova aplikacija će analizirati podatke snimljene kamerom telefona i obavestiti korisnika da li su pozitivni ili negativni na Covid-19.

Pročitajte i:  Nova moć: Kad pametni telefoni "vide" kroz zidove

Prema dokumentu pod naslovom „Procena izotermalne amplifikacije zasnovane na pametnom telefonu za otkrivanje virusa SARS-CoV-2 i gripa“ koji je objavljen na JAMA Network Open. Korisnici će morati da stave svoju pljuvačku u komplet za testiranje koji je stavljen na ringlu.

Nakon toga, korisnici će morati da dodaju reaktivni rastvor nakon čega će se promeniti boja tečnosti. Zatim će aplikacija proceniti količinu virusnog opterećenja u pljuvački na osnovu toga koliko se brzo menja boja tečnosti.

Ono što je interesantno u vezi sa tehnikom koja se zove Smart-LAMP (Loop-Mediated Isothermal Amplification) je to što može da otkrije svih pet glavnih varijanti infekcije Covid-19. Alpha, B.1.1.7 (varijanta za UK), Gamma P.1 (brazilska varijanta), Delta, B.1.617.2 (Indijska varijanta), Epsilon, B.1.429 (CAL20C) i Jota, B.1.526 (New York varijanta)

Još uvek nije sve spremno za primenu.

Test još nije spreman za masovnu primenu jer su istraživači testirali tehniku samo sa 50 pacijenata koji se sastoje od 20 simptomatskih i 30 asimptomatskih pacijenata i kalibrisan je za pametne telefone Samsung Galaxy S9.

Pročitajte i:  UK razmatra zabranu telefona mlađima od 16 godina

Dakle, potrebna su dalja istraživanja da bi se sprovela tehnika. Jednostavno rečeno, neće uskoro biti dostupan na tržištu.

Izvor: BGR.in

Facebook komentari: