TrendMicro

Pametno oružje i “roboti ubice”

Pismo upozorenja, koje je Ujedinjenim nacijama poslalo 116 preduzimača, uključujući i Elon Musk-a, opominje na opasnosti od pametnog oružja koje bi samo donosilo odluke o likvidaciji ljudskih meta. Mediji su ovu vest ispratili naslovima o “robotima ubicama”, te preneli kako preduzimači apeluju da se ne otvara ova “Pandorina kutija”.

PCPress.rs Image

Takvi naslovi bi lako mogli da navedu čitaoca na pogrešan put, budući da pismo ne poziva eksplicitno na zabranu razvijanja ovakvog oružja, već komitetu Ujedinjenih nacija za pametno oružje nudi uslugu tehničkog savetovanja. Potpisnici apela ipak upozoravaju da bi ovakvo oružje u budućnosti moglo da bude „izvor užasa“, ali smatraju da bi pokušaj bilo kakve zabrane bio gubljenje vremena.

To ne znači da je nemoguće zabraniti određene tehnologije u proizvodnji oružja. Tako su 192 zemlje, na primer, potpisale uredbu koja zabranjuje upotrebu hemijskog oružja, a intenacionalni dogovor o zabrani laserskog oružja, koje je napravljeno tako da izaziva trajno slepilo kod žrtava, i dalje važi.

Pametno oružje, koje bi samostalno donosilo odluke, se prilično razlikuje od drugih tehnika, te predstavlja mnogo širu kategoriju. Linija između oružja kojim upravlja čovek i onog koje bi bilo samoupravljajuće nije precizno definisana, a mnoge zemlje – uključujući i Sjedinjene američke države – se već bave razvijanjem ovakvih tehnologija. Pošto su se robotski sistemi, te različita vojna vozila, pokazali vrlo korisnim u ratnim uslovima, vojska bi vrlo lako mogla da im da određenu autonomiju u donošenju odluka, a uz pomoć veštačke inteligencije.

Pročitajte i:  Peking ne želi Starlink u Kini

Stručnjaci ističu da tehnologija može da uveća vojnu moć neke zemlje, te ne očekuju da će doći do bilo kakvih zabrana kada je proizvodnja pametnog oružja u pitanju.

Oružje koje, u određenoj meri, samo donosi odluke već je u upotrebi, poput AEGIS raketa, te nekih vojnih letelica koje koristi Mornarica Sjedinjenih američkih država. Ove tehnologije imaju sposobnost, prema izveštaju iz CNAS-a, da obavljaju neke funkcije bez mešanja čoveka.

Drugi primer je dron Harpy, kreiran u Izraelu, koji može autonomno da patrolira nekim područjem u potrazi za radarskim signalima. Ako otkrije signal, automatski bombarduje izvor od kojeg dolazi.

Slično pismo upozorenja na opasnosti od autonomnog oružja sastavljeno je i 2015. godine, a potpisali su ga, između ostalih, Musk, te britanski fizičar Stephen Hawking, kao i jedan od osnivača Apple-a – Steve Wozniak.

Izvor: Wired

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,