BIZIT 2022

Panel: Bankarstvo je neophodno, a banke? | BIZIT2020

Drugi panel BIZIT-a veoma izazovnog naziva Bankarstvo je neophodno, a banke? imao je za cilj da postavi pitanje koliko su neophodne tradicionalne bankarske usluge i kako banke uopšte posluju u eri korone.

PCPress.rs Image

Hibridna konferencija, hibridni panel

Sam panel je, kao i cela konferencija, održan hibridno, te se deo panelista se javio putem video linka a deo uživo, sa bine Kluba Poslanika. Nataša Rađenović Živanović, menadžer CRM i Data Science OTP Banka i Stojan Vatreš, Digital Transformation Lead, Erste banka Srbija su se javili putem video linka, dok su Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije i Kristijan Lazić, IT ekspert i moderator ovog panela bili uživo prisutni.

Da li zaista moramo da idemo na šaltere, koje sve usluge možemo dobiti bez odlaska u banku, kako se same banke prilagođavaju… “Elektronsko i mobilno bankarstvo nezaustavljivo rastu” smatra Lazić i banke će se sigurno menjati, pre svega pod pritiskom klijenata koji će zahtevati inovativnije usluge. Banke moraju da se odreknu stava da ih samo muka može naterati da budu digitalne. Neophodno je uspostaviti poverenje, koje je ionako ključna reč za bankarski biznis. Više od polovine stvari koje klijenti banaka obavljaju mogu da se obave bez odlaska u ekspozituru, i na bankama je da motivišu klijente i da inovativnim rešenjima podstaknu ovakav vid korišćenja usluga. “Beleži se posebno veliki skok korišćenja online bankarstva kod klijenata starosti od 40 do 55 godina” rekla je Rađenović, a naglašeno je i da će efekti digitalizacije banaka ići rame uz rame s digitalizacijom kompletnog društva.

U narednom periodu od ključne važnosti – saradnja banaka i fintech kompanija

Vatreš: „Banke zajedno sa regulatorom treba da iskorače i prihvate nove trendove“ na šta se Vasić nadovezao „Mi kao bankari moramo da se potrudimo da najstariji sugrađani prihvate veći deo digitalnih tehnologija“, a Vatreš dodao da „Rešenja namenjena najstarijim moraju da budu jednostavna. Digitalna transformacija nije o tehnologiji nego o ljudima i načinu na koji je oni organizuju. Srbija ima ogroman IT potencijal!“. Na pitanje da li će banke kao takve postojati Rađenović je odgovorila „Banke kao banke će postojati i biće važno koliko su proaktivne i otvorene za saradnju sa fintech industrijom“. Vasić smatra da će „Banke uvek postojati samo je format drugačiji. Fintech i banke ne mogu jedno bez drugog“. „Svima je u interesu da se banke digitalizuju“, zaključila je Rađenović. Od ključne važnosti u narednom periodu biće saradnja banaka i fintech kompanija koje nude veliki broj inovativnih rešenja koja se mogu implementirati i iskoristiti na korist svih korisnika, uz ozbiljan rad, planiranje i ispunjavanje brojnih regulativa koje banke moraju da zadovolje. Ceo panel možete pogledati u video snimku ispod.

Ukoliko vam se dopada sadržaj konferencije, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom BIZIT YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo sledeće godine bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: