Zebra

Pao sistem Evropske komisije zbog navale na vaučere za Wi-Fi

Sistem Evropske komisije, odnosno službene stranice projekta WiFi4EU nije u utorak 15. maja 2018, izdržao navalu kada je tačno u 13 sati preko 18 hiljada evropskih opština i gradova pohrlilo da se prijavi, kako osvojili vaučer od 15.000 evra za uvođenje besplatnog interneta na javnim prostorima.

Kako je ključni kriterijum za podelu prvih 1.000 vaučera bila brzina prijave, jasno je da su baš svi registrovani gradovi i opštine, a u utorak ujutro ih je bilo oko 18.500, pripremili svoje ‘najbrže prste’ i odmah u 13 sati krenuli u prijavu zbog čega je sistem odmah krahirao, a stranica čitav dan ostala nedostupna. Koliko se gradova i opština uspelo prijaviti u tih nekoliko sekundi ili minuta, nije poznato, kao ni da su podeljeni svi vaučeri ili je sistem krahirao pre toga.

Evropska komisija je odlučila da uloži 120 miliona evra, kako bi kroz projekt WiFi4EU, odnosno vaučere od po 15.000 evra, gradovima i opštinama omogućila besplatno uvođenje bežičnog interneta na javnim prostorima. Cilj je smanjenje isključivosti, odnosno, omogućavanje pristupa internetu svim građanima EU-a, bez obzira gde žive i koliko zarađuju.

Koliko god marketinški ovaj projekt bio zanimljiv, od samog starta većini zainteresovanih bio je sporan način podele, odnosno sistem ‘najbržeg prsta’, u kojem ne presuđuje kvalitet pripreme projekta i prijave, nego isključivo brzina, odnosno, kvalitet mreže i pristupa stranicama WiFi4EU.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,