Top50 Glas publike

Papa poziva na uljudno ponašanje na internetu

PCPress.rs Image

Papa Benedikt XVI dao je svoj blagoslov društvenim mrežama i poziva katolike da usvoje dostojanstveno hrišćansko ponašanje na mreži. Istakao je da nove tehnologije stvaraju dosad neviđene mogućnosti za održavanje odnosa i stvaranje prijateljstava, ali upozorava da se ne prave lažni profili zbog taštine niti da se zaborave hrišćanska načela radi sticanja popularnosti.

Osamdesettrogodišnji papa, koji retko koristi internet i piše nalivperom, izneo je svoje stavove u dokumentu pod naslovom „Istina, proglasi i verodostojnost života u digitalnoj eri“. On dalje ističe kako internet ima pozitivne strane, kao što su dijalog, solidarnost i stvaranje pozitivnih odnosa, ali i negativne: „jednostranost uzajamnog delovanja, sklonost da se otkrivaju samo određeni delovi nečijeg unutrašnjeg sveta i opasnost od stvaranje lažne slike o sebi.“ Opasnost od provođenja previše vremena na društvenim mrežama uključuje „zatvaranje osobe u svojevrstan paralelni život ili preveliko izlaganje virtuelnom svetu. U potrazi za deljenjem i ’prijateljima’ teško je ostati autentičan i veran sebi kao i ne prepustiti se iluziji stvaranja lažnog javnog profila.“

Papa dalje ističe da postoji hrišćanski način bivstvovanja u digitalnom svetu: oblik komunikacije koji je iskren, otvoren, odgovaran i s poštovanjem prema drugima.

Pročitajte i:  Android malver krade Facebook naloge

Benedikt XVI trenutno nema profil na fejsbuku, ali Vatikan radi na osavremenjivanju svog veb-sajta i priprema novi multimedijalni portal koji će proraditi do Uskrsa. Međutim, sajt pope2you omogućava korisnicima da dele papine proglase, fotografije i čestitke s prijateljima na fejsu.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,