BIZIT Seminar

Parker Solar sonda agencije NASA rešava misterije Sunca

Parker Solar sonda agencije NASA trebalo bi da odgovori na brojna pitanja koja čovečanstvo ima o Suncu, te se, da bi to postigla, približila više nego ikada pre.

PCPress.rs Image

Sonda je početkom novembra ušla u sunčevu atmosferu, prozirni omotač koji se deli na hromosferu i koronu, da bi nakon toga poslala prve slike iz ovog dela misije, Istorijska fotografija napravljena je 8. novembra WISPR (Wide-field Imager for Solar Probe) instrumentom koji se nalazi u okviru sonde, a u pozadini se vidi i Jupiter – najsvetlija tačka u centru. Naučnici su više od 60 godina čekali na to da misija poput ove postane moguća, te ističu da se rešenja za misterije koje žele da reše kriju upravo u delu sunčeve atmosfere koji je poznatiji kao korona.

U prvoj fazi se traže odgovori na tri pitanja: zašto je korona vrelija od vidljive površine Sunca, kako je moguće da solarni vetrovi sa Sunca kreću tako velikim brzinama i kako neke čestice koje krenu sa Sunca uspevaju da razviju brzine koje iznose skoro polovinu brzine svetlosti.

Pročitajte i:  Rusija šalje spasilačku letelicu na MSS

Rezultati merenja ove faze misije su na Zemlju počeli da pristižu 7. decembra, a naučnici veruju da je prikupljeno još mnogo više dragocenih podataka koji bi tek trebalo da stignu. Druga faza misije planirana je za april 2019. godine, a misija bi trebalo da potraje sve do 2025. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,