Patch Tuesday: Čuvajte se Windows i Office zakrpa

Drugi utorak u oktobru je jedan od onih utoraka kada stižu sigurnosna ažuriranja za Windows, takozvani Patch Tuesday. Korisnicima se preporučuje da budu oprezni, te da ne ostanu u prvim redovima onih do kojih ažuriranja stižu, a kako protiv svoje volje ne bi postali beta testeri za zakrpe.

PCPress.rs Image

Mnogo je onih koji veruju da bi Windows i Office ažuriranja trebalo primeniti čim se pojave, a kako ne bi ostali u nemilosti malvera. U praksi je sve drugačije, pa su se prethodnih godina upravo zakrpe pretvarale u velike bezbednosne pretnje, i to za samo nekoliko nedelja od objavljivanja. Dok poslovni korisnici, te oni čiji Windows sistemi čuvaju poverljive informacije, moraju da primene svako novo ažuriranje, običan korisnik može da ih odloži, najpre zbog toga što zakrpe mogu da mu donesu veću štetu nego korist.

Istina je da svako ažuriranje na kraju mora da se preuzme, najkasnije pet nedelja od objavljivanja. Ukoliko se čeka, hakeri imaju bezbednosnu rupu od nekoliko nedelja, ali najveći broj običnih Windows korisnika nije u opasnosti od velikih napada. Tako Microsoft ima vremena da ispravi potencijalne greške. Istina je da zakrpe neko mora da preuzme da bi se greške uopšte detektovale, a to su najpre oni čija su ažuriranja podešena na automatsko preuzimanje.

Pročitajte i:  Prelaskom na Windows 11 promeniće se vaše omiljene aplikacije za Windows 10

PCPress.rs Image

Vremenska rupa od pet nedelja podelila je Windows 10 korisnike, budući da oni koji poslednji preuzmu ažuriranja obično ne znaju da je bilo problema, pa operativni sistem za njih funkcioniše besprekorno.

Izvor: Computer World

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,