Pazite se virusa u mail porukama o distribuciji zaštitne opreme

Da sajberkriminal ne poznaje granice i da sajberkriminalci nemaju obzira znali smo i ranije. Međutim, stvari su otišle dotle da je internetom počeo da kruži mail u kome se navodno govori o distribuciji zaštitne opreme zbog Covid-19 pandemije. No, pripazite se dobro jer se u ovoj mail poruci zapravo krije opasan virus!

podaci who zvaničnika

Lažni poziv firmama da se prijave

O čemu je zapravo reč? Mail o kome je reč je navodno upućen iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” i u njemu se govori da je, u skladu sa navodnom direktivom vlade, spremna besplatna distribucija zaštitne opreme svim registrovanim kompanijama i preduzećima u Srbiji. Potom se svi pozivaju da popune priloženi obrazac, te daju tačne informacije o zaposlenima u kompaniji.

Dakle, ne samo da ovaj mail sadrži opasan virus, već dalje sajberkriminalci mogu na razne načine zloupotrebljavati podatke o vašim zaposlenima. Dobro obratite pažnju i nemojte odgovarati na mail, otvarati priloge, niti predavati bilo kakve podatke.

PCPress.rs Image

Naoko autentično

Dodatni problem pravi i to što mail deluje prilično autentično, sa vrlo jasnim i istaknutim logotipima Instituta Batut, kao i Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Osim toga, u mail-u su se sajberkriminalci pozvali na realne osobe, odnosno zloupotrebljena su imena stvarnih ljudi koji rade u zdravstvu, s tim što nisu zaposleni u Institutu Batut, već u drugim organima ministarstva zdravlja, tako da je to napravilo dodatni problem, pre svih tim osobama koje su ni krive ni dužne sada isturene u prvi plan javnosti. Njihova imena su poznata redakciji, ali ih nećemo objavljivati kako im ne bismo nanosili dodatnu štetu i stres.

Odeljenje za visoko-tehnološki kriminal MUP-a je obavešteno i krenulo je u akciju. Nadamo se da će istraga dati rezultata i da će oni koji su pokušali da brutalno zloupotrebe pandemiju, imena doktora, kao i institucije domaćeg zdravstva u kratkom roku biti privedeni pravdi. Do tada – pazite se ukoliko dobijete mail poruku opisane sadržine, svakako ga nemojte otvarati, niti davati bilo kakve podatke!

Facebook komentari: