ePlaneta

PC Press #204 u prodaji

Očekuje sezona velikih kupovina, mada ne iz razloga kojima bismo se radovali. Namera Vlade da, posle svih priča o značaju IT sektora, poveća PDV na računare sa 8 na 20% izazvaće groznicu kakvu smo već videli krajem 2004. kada je porez skočio sa 0 na 18%. Potrudite se da dobro potrošite svoj budžet za IT nabavke tokom naredna dva meseca, a mi ćemo vam, u ovom i sledećem broju PC-ja, pomoći pri donošenju pravih odluka… DR

PCPress-204-cover

PCPress_stezanje-IT-kaisaStezanje IT kaiša

Vlada Srbije predložila je paket fiskalnih mera čija je žrtva i IT industrija. Kako će odluka da se poveća porez na računare i drugu opremu sa 8 na 20 posto uticati na srpsko tržište?

 

PCPress_laptop-pregledSmene generacija u svetu prenosivih računara

Windows 8 (sad već i 8.1) potiskuje „sedmicu“, procesori Haswell polako zamenjuju Ivy Bridge, a klasičan laptop se bori za opstanak pod najezdom ultrabook‑ova. Na našem tržištu ove promene se odvijaju sporije, ali ne mnogo – proverili smo ponudu i izabrali deset reprezentativnih modela.

Pročitajte i:  AMD Radeon 890M iGPU u Ryzen Strix Point navodno postiže rezultate blizu RTX 2050 na 3DMark Time Spy testu

 

PCPress_RadeonRadeon devete generacije

Na novu AMD Radeon R9 200 GPU seriju čekali smo skoro dve godine. Da li je promena suštinska ili se radi samo o evoluciji već poznatih grafičkih procesora?

 

PCPress_Galaxy-Tab3Galaxy Tab 3 porodica

Samsung dodaje gas: Galaxy Tab 3 10.1 dobro izgleda, lako je njime rukovati a i baterija traje prilično dugo. Ako preferirate Android tablete, teško mu je odoleti.

 

PCPress_Big-DataBig Data: U moru podataka

Enormna količina i raznovrsnost podataka kojima je okružen ne samo poslovni već i svakodnevni život dovela je u prvi plan nove algoritme sposobne da u kratkom vremenu izvuku korisne informacije iz njih. Big Data više nije egzotičan informatički termin, već skup tehnologija sa kojima živimo.

 

PCPress_MagacinSavremeno skladište

Naoko prozaično mesto kao što je magacin polako postaje složeni sistem kojim vladaju računari i robotski alati. Sve to treba staviti pod kontrolu nemanskog softvera, uspostavljajući efikasnu vezu sa informacionim sistemom kompanije.

 

PCPress_ProfesijeCloud i računarske profesije

Velike promene u IT svetu utiču na sve učesnike u poslu, od proizvođača hardvera i softvera, IT integratora, IT službi u firmama, pa do samih korisnika informatičkih usluga. Neki će promene videti kao problem, dok će drugi videti priliku. Prvi korak je razumevanje šta se tačno dešava i koje su posledice u sferi IT profesija.

Pročitajte i:  PC Press video: Vijetnam, raj za digitalne nomade | Ivana i Goran Babić, Dva ranca beg iz kanca

 

PCPress_VDSLVDSL: Do 100 Mbps

Potreban vam je brži pristup Internetu? Razvoj tehnologija vam u tome pomaže, a komercijalna ponuda prati taj razvoj. Telekom Srbije je nedavno ponudio VDSL servis, mogućnost da preko klasične telefonske parice pristupate Internetu brzinom do 100 Mbps, a da vam linija i dalje bude raspoloživa i za obične, staromodne razgovore.

 

PCPress_hostingHosting po meri korisnika

Od kako je Internet postao nezaobilazni alat u poslovanju kompanija, ponuda hosting usluga je eksplodirala. U moru različitih ponuda nije lako odabrati uslugu koja će biti po meri vaše kompanije, pa evo priče o putu kojim vredi poći.

 

PCPress_autoIma li vozača u automobilu

Nalazimo se na pragu još jedne revolucije: eksperimentalna robotska vozila se već kreću po ulicama, a ljudi glume vozače tek koliko da ne bude panike. Hoćemo li uskoro prestati da vozimo?

 

PCPress-204-content

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,