BIZIT 2022

PC Press: DirectX 11 Još uvek samo za Windows 7

U našem prethodnom osvrtu mogli ste da upoznate Vista Platform Update za Windows Vistu koji donosi i DirectX 11 za ovaj operativni sistem. Ono što je tek naknadno razjašnjeno je činjenica da ćete imati DirectX 11, ali ne i sve njegove mogućnosti. Naime, proizvođači grafičkih čipova su zaključili da nove mogućnosti treba da zadrže u okvirima Windows-a 7, pa ni NVIDIA ni AMD ne pružaju kompletne DirectX 11 mogućnosti u aktuelnim drajverima, čak ni za najnovije GPU čipove – sem ukoliko se ne aktiviraju u Windows 7 okruženju.

UnigineHeaven-03 Podsetimo na ključne DirectX 11 prednosti koje naglašava Microsoft:

Teselation: metoda “deljenja” površina od kojih je sastavljen objekat na manje površine. Time se postiže da se početni objekat razlaže na veći broj elementarnih površina, čime se postiže veća detaljnost objekata, pogotovo kada se iscrtavaju u krupnom planu ili kada se “virtuelna kamera” približava objektu.

tesselation Multi-Threading: mogućnost da se kompleksni procesi lako razdele na raspoložive procesore u sistemu. Generisanje slike na ekranu spada u procedure koje se relativno lako mogu razdvojiti na veliki broj nezavisnih procesa.

Pročitajte i:  Microsoft je razvio pametnu tkaninu koja može da detektuje objekte i pokrete

DirectCompute: je revolucionarnija, ali trenutno i najdiskutabilnija novost DirtectX-a 11. S obzirom na činjenicu da savremeni GPU (grafički procesori) sadrže veliki broj računarskih jedinica sposobnih za izračunavanja realnih brojeva (FPU jedinice), u složenim simulacijama ove FPU jedinice mogu se koristiti za kompleksna izračunavanja u saradnji sa glavnim procesorom (CPU).

Sledeća slika prikazuje rezultate prvog DirectCompute testa na sistemima Vista i Windows 7 (oba u 64-bitnoj verziji), izvedenih na identičnom hardveru (ploča Gigabyte P35, CPU Core2Quad Q6600, RAM 4 GB, Gigabyte NVIDIA 9800 GTX+ GPU). Na oba sistema instaliran je Direct X11, a bolji CPU rezultat govori  o nešto boljoj optimizaciji Vista sistema i prisustvu Multi-Threading opcije ali i osdsustvu DirectCompute GPU opcije. Test možete da preuzmete sa sajta NGOHQ, sa adrese: http://www.ngohq.com/news/16710-directcompute-benchmark.html 

DirectComputing-00 Naravno, sitnim slovima treba pročitati da su nove mogućnosti na raspolaganju samo u Windows 7 sistemu i sa grafičkim karticama koje su DX11 kompatibilne. Šta to konkretno znači?

  1. Ako imate bilo koji sistem pre Windows-a 7, grafička kartica za sada neće moći da iskoristi sve mogućnosti DX11 (čak i ako je DX11 kompatibilna)
  2. Ako nemate DX11 kompatibilnu karticu, neće vam pomoći ni Vista ni Windows 7
  3. Ako ste ostali na Windows XP sistemu, DX9.0c je vaš najveći domet bez obzira kakav hardver imate
Pročitajte i:  Australija povećava kontrolu za Apple, Metu i Microsoft

Naravno, nema stvarne prepreke da upotrebljavate DX11 hardver i na Visti, a od raspoloženja GPU proizvođača zavisi kada će ove mogućnosti implementirati u drajvere tako da i Vista može da ih koristi.

Kompanija Unigine izdala je niz veoma lepih (benchmark) programa za proveru novih DX10 i DX11 mogućnosti grafičkih kartica, pa ako imate lep, novi hardver i Windows 7, možete da proverite kako sve to radi na Unigine Heaven (DX11), Unigine Tropics i Unigine Sanctuary (DX9, DX10, Linux) demo i benčmark programima.

PC Press

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,