Zebra

PC Press: HP – sedmica u Paviljonu

hp-pavilion-dv6-12 HP je svoj novi model notebook-a deklarisao kao računar za zabavu. Sasvim korektno – s njim se možete zaista lepo zabaviti, ali vas neće izneveriti ni ako imate ozbiljnije namere… — Bojan Stanojević

U prošlosti su se "ozbiljni" korisnici podsmevali računarima namenjenim igranju, ali su pobornici "neozbiljnih" računara imali čvrst argument: za igre je potreban snažan hardver, pa su temu za podsmeh pretvarali u prednost. Danas je svima jasno da gejmerske mašine donose vrhunske performanse, ali nas je novi HP-ov prenosivi računar podsetio na stara vremena. Njegova puna oznaka je HP Pavilion dv6 Entertainment PC.

Spoljašnjost koja obećava

Tamna metalik boja kućišta deluje luksuzno, a površina poklopca je ukrašena stilizovanim krugovima koji razbijaju monotoniju, često prisutnu na poslovnim prenosivim računarima. Time je već u startu istaknuta zabavna komponenta ovog modela, ali bez prelaska granice dobrog ukusa. Na desnom donjem delu poklopca (posmatrano otpozadi, kada je poklopac podignut) nalazi se HP-ova oznaka koja nam je pomalo čudno izgledala, ali sve je postalo jasno kada smo računar uključili: ona ima pozadinsko osvetljenje, što je još jedan privlačan detalj.

Pročitajte i:  Ford i HP udružuju se da bi napravili delove F-250 od otpada 3D štampača

Kada podignete poklopac, dočekaće vas (nažalost) glare ekran i tastatura s numeričkim blokom, ispod kojeg su isti oni stilizovani krugovi. Numerički blok je prvi znak da nisu zaboravljeni poslovni korisnici, a ispod tastature ćete naći i čitač otisaka prstiju. Osnovna namena računara ipak je uočljivija – iznad tastature je se blok multimedijalnih tastera, a Altec Lansing-ovi zvučnici su garant kvalitetnog zvuka.

Pošto smo videli šta se nalazi na poklopcu i ispod njega, pogledajmo čega ima sa strane. Tri standardne USB utičnice i četvrta koja deli prostor sa eSATA priključkom predstavljaju dobru osnovu, a pronašli smo i FireWire, HDMI i LAN (gigabitni) priključke, dok je mesto za povezivanje telefonskog kabla zatvoreno – neka druga verzija verovatno ima i modem. Čitač memorijskih kartica se podrazumeva, tu je i <I>ExpressCard<I>, a na optičkom uređaju piše DVD – malo nas je razočaralo to što na "zabavnom" računaru nismo našli <I>Blu-ray<I>. Priču o konektorima završićemo jednim nestandardnim – na njega se povezuje priključna stanica oznake <I>xb4 Media Docking Station<I> koja nam nije bila dostupna, pa nismo mogli da proverimo njenu funkcionalnost, a "multimedijalnost" računara zaokružuje daljinski upravljač neobičnog oblika.

Pročitajte i:  Novi broj magazina PC #284 dostupan u digitalnoj čitaonici

Intel, ATI i baterija

HP ovaj računar nudi u više konfiguracija, a do nas je stigla verzija 1350EX, zasnovana na Intel-ovom procesoru Core 2 Duo, sa 3 GB memorije i diskom od 320 GB. U HP-u pod zabavom malo više podrazumevaju multimediju a malo manje igre, tako da se ovaj računar ne može nazvati gejmerskim, ali ATI-jev grafički čip Radeon HD4650 nije za potcenjivanje – na njemu se možete i poigrati, ali bez preterivanja.

Druga strana medalje ovog relativno snažnog hardvera je ograničena autonomija – iako baterija ima kapacitet od 47 mAh, što je uobičajena vrednost, Pavilion DV6 je pod punim opterećenjem u programu Battery Eater bez napajanja izdržao samo sat i tri minuta, što je ispod proseka – ako planirate rad u okruženju gde strujni priključak nije dostupan, raspitajte se o mogućnosti kupovine veće baterije. Dobra vest je to što HP u nove serije prenosivih računara ugrađuje kvalitetnije baterije, sa dužim životnim vekom i punom garancijom.

Pavilion DV6 nije jeftin, ali je u cenu uračunat i Windows; budući da se radi o novom modelu, u pitanju je "sedmica", a u skladu s primarnom namenom, verzija je Home Premium. To je još jedna dobra vest vezana za autonomiju – efikasni mehanizmi štednje energije novog Windows-a omogućiće ipak bolje rezultate nego što se može zaključiti iz rezultata testa, gde su ti mehanizmi isključeni.

Pročitajte i:  Dodeljene Top 50 nagrade za najbolje online stvari u 2020.

HP

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,