Zebra

PC Press: Kako kupiti notebook?

PCPress-lupa Prenosivi računar možete kupiti i bez suvišnih pitanja “zašto?…” Jednostavno, došlo je vreme da to postane naš uobičajeni računar, uvek sa vama, spreman za komunikaciju i multimediju, i konačno – ne previše skup i nedostupan.

Popularnost notebook-a i netbook-a je donela i obilje proizvođača i modela, pa nije lako odlučiti se za pravo rešenje. Da bismo vam pomogli pri odlučivanju, spremili smo podatke o aktuelnim modelima za sezonu jesen/zima 2009/2010 koje smo pregledali tokom novembra i decembra protekle godine.

Ova baza podataka biće redovno dopunjavana novim modelima na tržištu, a od naših partnera zavisi da li ćemo uvek imati sveže podatke o cenama i raspoloživostivosti u prodavnicama.

I ne odlažite mnogo kupovinu – kupite novi računar kad procenite da vam je potreban, iako svi znamo da će se za nekoliko nedelja pojaviti bolji model ili model sa nižom cenom, a istim ili boljim karakteristikama. Što duže budete odlagali kupovinu, to ćete duže biti osuđeni na mnogo lošiji, stari (ili nikakav!) računar.

Naš pregled pomoći će vam da se lakše odlučite i uštedite vreme.

Ako imate ograničen budžet…

Savetujemo vam da ne žurite sa izborom i da što bolje definišete svoje zahteve. Ako sumu od 500 evra uzmemo kao granicu do koje su mnogi potencijalnui kupci spremni da idu, za taj novac možete dobiti mnogo toga, ali ne sve. Primera radi, možete se opredeliti za snažan procesor i mnogo memorije, ali ćete zbog toga morati da žrtvujete kapacitet diska i grafičke mogućnosti; ako želite da se igrate na računaru, odlučićete se za snažnu grafiku, ali ćete imati skromniji procesor ili manji disk. Obratite pažnju na priključke: ukoliko ne želite da koristite miša i štampač, mali broj USB utičnica vam neće smetati, ali ako imate mnoštvo periferijskih uređaja, četiri USB priključka predstavlja veliki plus; ljubiteljima HD filmova je bitno da imaju digitalni video priključak za savremene televizore, a ako imate stari televizor i ne planirate novi u skorije vreme, poene će doneti S-Video utičnica.

Pročitajte i:  Neobjavljeni PowerColor - Radeon RX 6700 Fighter

O nekim stvarima ne morate previše da brinete, ali ponekad vredi obratiti pažnju na detalje. Svi savremeni prenosivi računari imaju mrežni priključak i mogućnost bežičnog umrežavanja. Kada je reč o mrežnom priključku, on može da bude standardni (10/100 Mb/s) ili gigabitni. Podaci koje ćete naći u tabeli odnose se na računare zatečene u maloprodajnim objektima koje smo posetili, ali je sasvim moguće da ćete naići na računar iste osnovne oznake kojem se u dodatnoj šifrovanoj oznaci modela razlikuje jedno slovo, a to može da znači da ima drugačiji mrežni priključak (videli smo takve slučajeve prelistavajući ponudu na Internetu). Ukratko, ako vam je važno da imate gigabitni priključak, proverite to neposredno pre kupovine, a isto važi i za wireless 802.11n; u protivnom, možete biti opušteni – svi računari se lako umrežavaju.

Garantni uslovi zavise kako od proizvođača, tako i od prodavca. U tabeli su navedeni podaci koje smo dobili od prodavaca, i oni se prilično dobro uklapaju u preporuke proizvođača. S obzirom na poslovnu politiku proizvođača i uvoznika, vrlo je verovatno da ćete iste uslove dobiti i na drugim prodajnim mestima, ali je moguće da će neki prodavac u žaru tržišne utakmice ponuditi i drugačije uslove (ima primera u tabeli). Osim toga, neki prozvođači nude mogućnost dokupljivanja produžene garancije, pa proverite da li tako nešto možete ostvariti i preko vašeg prodavca. Najzad, obratite pažnju i na akcije – sigurno će vam prijati ako uz računar dobijete torbu, miša ili mobilni modem!

Pročitajte i:  Lenovo lansirao četiri Chromebook-a namenjenih učenicima

…a ako ne pitate za cenu

Većina saveta za kupovinu modela iz ekonomsle klase važi i ovde, s tim što ako imate dovoljno novca, nećete morati da pravite kompromise. Ipak, ne morate ni da se razbacujete – ponuda je šarolika, takve su i cene, pa budite oprezni – lako se može desiti da budete zavedeni privlačnim detaljima o kojima niste razmišljali i koji vam uopšte nisu potrebni. Izboru možete da pristupite tako što ćete definisati ono što vam je neophodno, pa onda da tražite računar sa najpovoljnijom cenom koji zadovoljava zadate uslove, ili da odredite maksimalnu sumu koju ćete potrošiti, pa da izaberete model koji najviše odgovara vašim potrebama a uklapa se u predviđen budžet. Dve grafičke kartice su lepa stvar, ali to košta, i bolje je prištedeti novac ako niste zagriženi gejmer, ili ga potrošiti za računar sa dva diska ako se bavite obradom videa.

Pregled prenosivih računara

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,