ePlaneta

PC PRESS: Pisaća mašina ili PC?

typewriter2

Za nas naravno PC, inače bismo se sada zvali Typewriter Press. Ali, mnogima je prelazak sa ‘kucaće’ mašine na računar teško pao. Mnogi pisci i dalje se ne odriču svojih mašina, iako njihovi izdavači lupaju glavu kada im ovi predaju tekstove na 300 kucanih strana. A da ne govorimo o lekarima koji predano kucaju svoje nalaze i mišljenja koristeći dva prsta.  Ovaj fenomen verovatno možemo objasniti tom neposrednom vezom između čoveka i pisaće mašine, gde odmah možete dotaći papir, prepraviti grešku korektorom ili jednostavno baciti papir u đubre. I dan danas je moguće kupiti ovakvo jedno sokoćalo, a noviji modeli koštaju skuplje od prosečnog laptopa (www.mytypewriter.com ).
Ali, pronalazak računara je verovatno najviše pogodio daktilo biroe. Za one koji se ne sećaju, daktilo biro je odeljenje neke velike firme, gde armija žena sedi za svojim stolovima i prekucava razne izveštaje i zapisnike na pisaćoj mašini a jedini zvuk koji se čuje je zvuk metalnih dirki koje dobuju po traci. Kako je ovim damama bilo kad su dobile svoje prve računare i Word Perfect-e pogledajte na snimku ispod:

Ukoliko ste i vi ljubitelj pisaćih mašina, možete se pridružiti grupi na Facebook-u Typewriter , ali za svaki slučaj, svoje tekstove ipak prebacite na hard disk.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,