BIZIT 2022

PC Savet: Hiperlinkovi u dokumentima

hiperlink_ilker2_thumb[11]Da li ste razmišljali o korišćenju hiperveza u Office dokumentima? Ne samo na klasične URL adrese (tipa http://www…), nego i na veze ka nekim drugim objektima, kao što su lokacije unutar dokumenta, drugi dokumenti na disku ili u intranetu, pa čak i neki izvršni programi. Recimo, u PowerPoint-u možete pozvati neki spoljni multimedijalni sadržaj. Hiperveza u dokumentu Word-a može da uputi čitaoca na neki bookmark; stavke automatski generisanog sadržaja koje se ponašaju kao hiperveze ka naslovima. Hipervezu definišete u dijalogu Umetanje hiperveze (Insert Hyperlink), koji ćete najbrže pozvati prečicom Ctrl+K.

Jedna od nezgodnih situacija nastaje kada kliknete na vezu ka spoljnoj izvršnoj datoteci; tada zaštitni mehanizam u Office-u daje upozorenje da neke datoteke mogu predstavljati rizik po bezbednost rada računara. Tek kad jasno odgovorite da želite da nastavite u tom pravcu, biće vam dozvoljeno da pratite hipervezu. Ako ste još ranije organizovali neku ozbiljniju kolekciju takvih veza, ovaj dijalog će početi da vam smeta. Uz pretpostavku da je vaš računar primereno zaštićen ažurnim antivirusnim paketom i da znate da pristupate bezbednom sadržaju, postoji mogućnost da se te napadne poruke rešite jednom za svagda.

Pročitajte i:  Microsoft dodaje Xbox Gaming funkcije kako bi vas privukao da pređete sa Chrome-a na Edge

Otvorite program Regedit i locirajte ključ HCU\Software\Microsoft\Office\11.0\Common. U toj grani formirajte novi ključ (key) po imenu Security, a u njemu novu vrednost tipa DWord po imenu DisableHyperlinkWarning. Modifikujte tu vrednost, dodeljujući joj broj 1. Sada ponovite postupak u grani HCU\Software\Policies\Microsoft\Office\11.0\Common. Ako ta grana ne postoji, formirajte je; dakle, opet dodajte ključ Security i u njemu istu vrednost, dodeljujući i njemu broj 1. Ako kasnije poželite da vratite nivo sigurnosnih upozorenja u prethodno stanje, nemojte brisati ključeve i vrednosti koje ste dodali, nego ih locirajte, pa obema vrednostima DisableHyperlinkWarning dodelite vrednost 0.

Izvor: PC 1000

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: