PC za moderan sto

Zvanični računar konferencije BIZIT bio je AMD BizPC 4100, kao stvoren za moderne poslovne izazove. Pored dobrih performansi, krase ga i skromni prostorni odnosno energetski zahtevi

amd2

Koncept modernog poslovnog računara danas podrazumeva kombinaciju malog kućišta i adekvatnih performansi za “Office i nešto preko“ primene. Problem koji taj koncept može da ima jesu notebook računari koji, usled napretka u brzini i kompaktnosti mobilnog hardvera, mogu bez problema da zamene i moćnije desktop varijante. S druge strane, nešto brži notebook računari su i dalje skupi. Mogućnost „prenosivosti kancelarije“ veoma je značajna pogodnost koju nudi notebook, ali danas se mnogo toga može obaviti pomoću cloud‑a i mobilnog telefona. Ovo otvara prostor za moderan kancelarijski desktop računar, koji korisniku nudi bolje performanse, kao i prijatniji i produktivniji rad.

AMD BizPC 4100 je računar koji je sklopljen upravo da ispuni pomenute zahteve. Mini‑ITX format se podrazumeva, pa osnovu čini MSI A88XI‑AC matična ploča koja je namenjena za AMD FM2+ procesore. Iako se radi o Mini‑ITX ploči, MSI je uspeo da na ovaj mali PCB format spakuje sve neophodne elemente, pa čak i više od toga. MSI A88XI‑AC ima čak 5+1 phase naponsku jedinicu, dva slota za memorijske module pa čak i jedan PCI Express x16 slot. I/O panel nudi standardne opcije za povezivanje, gotovo kao i na matičnim pločama standardnog ATX formata. Dakle, tu je šest USB portova (četiri USB 2.0 i dva USB 3.0), uz opciju da još četiri porta vode na prednji deo kućišta.

Pročitajte i:  AMD patent otkriva revolucionarni kvantni računar zasnovan na teleportaciji

Tu su DSUB, HDMI i DVI video‑izlazi i tri standardna audio‑konektora (Realtek ALC887 čip) i obavezni LAN priključak (Realtek RTL8111G čip). Kao bonus, MSI A88XI‑AC ima ugrađenu WiFi karticu, pa nije neophodno razvlačiti mrežni kabl kroz kancelariju kako bi ovaj računar bio umrežen. U procesorskom podnožju pomenute ploče nalazi se AMD APU A8‑7670K, koji radi na 3,6 GHz i ima četiri jezgra (dva modula). Budući da se radi o procesoru najnovije generacije (Godvari) koji smo nedavno testirali, sve dodatne informacije i detaljnije performanse možete videti u posebnom testu novih AMD APU jedinica. Dovoljno je reći da se radi o procesoru čije su performanse dosta iznad klasičnih kancelarijskih zahteva.

Isto važi i za GPU koji je integrisan u ovaj procesor, čije su mogućnosti znatno bolje od drugih procesora s integrisanom grafikom. Performanse koje će korisnici mnogo lakše primetiti potiču od dva memorijska modula od po 4 GB koji rade na 2.133 MHz, kao i prisustva SSD uređaja kapaciteta 120 GB. Ukupno 8 GB memorije sasvim je dovoljno za vrlo komotan rad u Windows 10 i Office okruženju, a SSD brzina popravlja utisak visokih performansi kompletnog računara u odnosu na bilo koju drugu varijantu s klasičnim hard‑diskom.

Pročitajte i:  Najnovija ažuriranja Windows 11 dodatno pogoršavaju problem sa AMD procesorom

Ukoliko skladišni prostor nije dovoljan za neke primene, elegantno Spire PowerCube 501 kućište ostavlja prostor za jedan klasičan 3,5“ hard‑disk, pa se taj problem lako rešava. Slično važi i za grafiku, jer MSI A88XI‑AC ima PCI Express x16 slot, a kućište omogućava montažu grafičke kartice niskog profila. Mada, teško je pretpostaviti da će to nekome u kancelarijskim uslovima biti potrebno, jer je A8‑7670K dovoljno brz i kompletna BizPC 4100 konfiguracija nudi performanse koje prosečan notebook računar teško može da dostigne.

 

Model AMD BizPC 4100
Procesor AMD APU A8-7670K quadcore
Memorija 8 DDR3 GB RAM 2133 MHz, 250 GB SSD
Grafika APU Radeon R7 10 (6 GPU compute cores)
Komunikacija Ethernet, WiFi dualband 802.11ac , BT 4.0
Konektivnost 6 USB 2.0, 4 USB 3.0, 4 SATA III VGA, HDMI, DVI
Matična ploča MSI A88XI-AC
Dimenzije i masa 215×138×265 mm; 3 kg
Cena (rsd) 44.000

 

Dodatna pogodnost ogleda se u klasičnim PC mogućnostima da se hardver po želji lako menja i da se eventualno koriguju cena ili performanse računara. Testirana varijanta AMD BizPC 4100 košta oko 400 evra, ali može se smanjiti izborom nekog jeftinijeg procesora (ne baš najnovijeg i najbržeg A8 modela), čime se konkurentnost u poređenju s notebook opcijom znatno povećava.

Pročitajte i:  Haker prodaje alat za skrivanje zlonamernog softvera unutar VRAM -a grafičke kartice

Miloš Stamenković

Objavljeno u časopisu PC#228

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

One thought on “PC za moderan sto

Comments are closed.