Top50 Glas publike

Ima li spasa? Novi Adobe Lightroom update ostavlja korisnike bez fotografija i materijala

Poslednji u nizu IT gafova pogađa i naše korisnike: novi Adobe Lightroom update izneverio je veliki broj korisnika koji ovu aplikaciju imaju na svojim iOS uređajima, ostavivši ih bez svega što su imali!

Ako koristite Adobe Lightroom i imate njihovu aplikaciju na svom Apple uređaju, vrlo je moguće da ste ostali bez svojih fotografija, materijala i svih onih custom preseta koje ste mukotrpno stvarali i kupovali. Naime, a ovo je potvrđeno i od strane samog Adobea, poslednja ispravka aplikacije na iOS uređajima koja se dešava ovih dana, sa sobom donosi i jedan nepovratni kvar koji vas ostavlja bez fotografija i preseta koji nisu sinhronizovani sa cloudom. Bilo da ste premium ili besplatni korisnik, ako vam se Lightroom mobile automatski unapredio u verziju 5.4.0, vrlo je verovatno da ste ostali bez svog dragocenog materijala.

Prema rečima Rika Flohra, zaposlenog u korisničkoj podršci kompanije Adobe, i što možemo smatrati zvaničnim odgovorom kompanije:

„Svesni smo da pojedinim korisnicima koji su na svojim iPhone i iPad uređajima ažurirali Lightroom na 5.4.0 verziju, nedostaju fotografije i preseti koji nisu sinhronizovani na Lightroom cloud.

Pročitajte i:  Whatsapp iOS testeri dobijaju funkciju „pretraži po datumu“

Nova verzija Lightroom mobile aplikacije za iOs i iPad (5.4.1) je već puštena i sprečava da ovaj problem pogađa dalje korisnike.

Instaliranje nove verzije aplikacije neće povratiti fotografije i presete koji nedostaju korisnicima koji su pogođeni problemom iz verzije 5.4.0.

Znamo da su neki korisnici bespovratno ostali bez fotografija i preseta. Iskreno se izvinjavamo svima koji su pogođeni ovim problemom.

Ako ste pogođeni ovom situacijom, molim pogledajte informacije u ovom forumskom nizu.“

Ono što je dobro u čitavoj ovoj nesrećnoj situaciji, jeste da su greškom pogođeni samo iOS korisnici, dok Android, kao i oni koji Adobe Lightroom koriste na računarima mogu da odahnu, jer se kod njih ovaj problem nije javio.

Šta možete da uradite?

Ukratko – malo toga. Ako ste radili redovan backup i sinhronizovanje sa desktop verzijom Lightrooma, moći ćete da povratite izgubljeni materijal. Ako niste, možete samo da se pomirite sa tim da fotografija i preseta nema, da krenete ispočetka i – za ubuduće – redovno ažurirate i čuvate svoj rad. Takođe, imajte na umu da se ne oslanjate na čuvanje podataka samo na jednom mestu, već da uvek koristite i neke alternativne načine. Za svaki slučaj. I na kraju, isključite opciju automatskog ažuriranja aplikacija na svom iOS uređaju, kako biste, bar na taj način, sprečili neke buduće propuste ove ili drugih aplikacija.

Pročitajte i:  Adobe planira da prodaje AI-generisana umetnička dela

Jedno je sigurno u ovom nesigurnom svetu – ma koliko se činile pouzdanim – ne verujte u potpunosti i do kraja alatima, softverima, aplikacijama koje koristite.

Autor: Ivana Ćirković

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,