ASUS Zenbook

Pejdžeri (tek sada) odlaze u penziju

Da li se sećate pejdžera? Verovali ili ne, jedna od najnaprednijih država na svetu ih je do skoro redovno koristila. Ipak, čini se da je došao kraj – pejdžeri odlaze u penziju.

PCPress.rs Image

Da li se sećate sistema gde ste zvali operatora telefonom kako bi poslao poruku vlasniku pejdžera? Ovi bežični aparati za primanje poruka su deo telekomunikacione istorije, što ne znači da se više ne koriste. Tokyo Telemessage, poslednji pejdžer provajder u Japanu, objavio je da će prestati sa svojim uslugama u septembru 2019. godine.

Na ovaj način će Japan ugasiti servis koji je verno služio korisnike 50 godina. Po nekim procenama, 1500 korisnika još uvek koristi usluge Tokyo Telemessage pejdžing servisa koristeći uređaje stare preko 20 godina. Ovaj servis je bio popularan i kod nas – pogledajte video u kom ćete saznati kako je pejdžer bolji od mobilnog telefona:

Pejdžeri – pioniri telekomunikacija

Pejdžeri su nastali 50-tih godina prošlog veka, ali su najveću popularnost imali ’80-tih. Već sredinom ’90-tih gube na važnosti usled popularizacije mobilnih telefona. U doba najveće popularnosti, japanska Tokyo Telemessage je imala 1,2 miliona pretplatnika.

Pročitajte i:  Japan: Robot u nacionalnom odbojkaškom timu

I dok pejdžeri pripadaju istoriji, i dalje su veoma popularni u bolnicama. Tamo se i dalje koriste jer ne emituju elektromagnetno zračenje, što je bitna stavka za bolničko osoblje. Britanske bolnice trenutno koriste oko 130.000 pejdžera, što čini 10% ukupnog broja u svetu.

Ipak, i pored toga Vodafone je u Velikoj Britaniji je prošle godine najavio gašenje servisa, prepuštajući manjem operateru PageOne ovo arhaično tržište. Eto, sada znate zašto Dr. House nosi pejdžer u 21. veku.

To nije jedina zastarela stvar koje razvijene zemlje ne mogu da se odreknu. Japan i dalje koristi faks mašine i pored očigledne zastarelosti tehnologije. Pejdžer relativno kratko vladao, ali to nije jedini gedžet koga je vreme pregazilo. Ipak, to samo govori o japanskoj kulturi koja uspešno kombinuje stare i nove vrednosti.

Tako u Japanu možete i dalje da koristite pejdžer dok pratite 8K ultraHD satelitsku televizuju. Još jedan dokaz da se može spojiti nespojivo je izjava japanskog ministra za sajber bezbednost koji je izjavio da nikad nije koristio kompjuter!

Pročitajte i:  Virtuelna realnost i moćni zemljotresi

Izvor: Japan Times

 

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,