Cove

Perive i fleksibilne baterije za nosive medicinske uređaje

Inženjeri na Univerzitetu Britanske Kolumbije napravili su fleksibilnu vodootpornu bateriju koja je dovoljno izdržljiva da prođe kroz više ciklusa pranja.

PCPress.rs Image

Napravljene su od jeftinih materijala

Baterija je toliko savitljiva da i dalje može da funkcioniše kada se istegne na svoju dvostruku dužinu. Napravljena je od jeftinih materijala, što je čini potencijalno veoma pogodnom za nosivu tehnologiju praćenja zdravlja, kao što su odeća, nalepnice ili satovi koji prate vitalne znake. Obezbeđivanje izvora napajanja za nosivu tehniku je donekle težak problem, pošto je većina baterija delikatna, nefleksibilna i sigurno ne rade dobro oko tečnosti kao što su telesni znoj ili voda iz mašine za pranje veša. Ovi problemi su podstakli istraživače UBC-a da razviju novu vrstu baterije, koja je posebno dizajnirana da bude uključena u nosive uređaje.

Nosiva elektronika je veliko tržište i rastezljive baterije su neophodne za njihov razvoj. Međutim, do sada se rastezljive baterije nisu mogle prati, što je suštinski dodatak ako žele da izdrže zahteve svakodnevne upotrebe. Tipično, baterije se sastoje od krutih materijala, ali da bi uveo određenu fleksibilnost, istraživački tim je samleo primarne komponente mangan dioksida i cinka u male fragmente, koje su zatim ugradili u fleksibilni polimer da bi formirali ultratanke listove. Ovi listovi su zatim sakupljeni i ugrađeni u isti gumeni polimer, da bi se formirao vodootporni premaz.

Istraživači su izabrali cink i mangan dioksid, jer je baterija namenjena za nošenje blizu kože i želeli su da bude što bezbednija u slučaju curenja, a to bezbednija hemija od litijum-jonskih baterija, koje mogu proizvesti toksična jedinjenja kada se pokvare. Konačni rezultat je neverovatno robustan i može izdržati više ciklusa pranja bez gubitka performansi. Do sada su istraživači UBC-a bateriju sproveli kroz 39 ciklusa pranja i ona je i dalje radila. Prototipi su provedeni kroz stvarni ciklus pranja veša u kućnim i komercijalnim mašinama za pranje veša.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: ,