Perseverance rover danas sleće na Mars

Perseverance rover je konačno stigao do svog odredišta, te su sve oči uprte u Crvenu planetu. U julu 2020. godine rover veličine prosečnog automobila krenuo je put Marsa, a zainteresovani su mogli da ga prate u realnom vremenu.

PCPress.rs Image

Perseverance rover je sa sobom poneo i prvi helikopter koji će poleteti na nekoj drugoj planeti, a 18. februara bi trebalo da se spusti na Mars, čime će označiti početak nove ere svemirskih istraživanja. Iako NASA ima dovoljno iskustva kada je u pitanju sletanje na Crvenu planetu, to ne znači da su stvari jednostavnije za novi rover. Iz agencije ističu da je tek 40% od svih misija koje su krenule ka Marsu na kraju bilo uspešno, pa se sa nestrpljenjem čeka da Perseverance započne sa spuštanjem.

Rover je u poslednjih sedam meseci prevalio put od oko 202 miliona kilometara, a primarni cilj misije je da se istraži da li je na Marsu bilo života. Misija je 18. februara ušla u završnu fazu, pa se do kraja dana očekuje takozvanih „sedam minuta užasa“, koliko će potrajati sletanje. Nekoliko minuta pre sletanja rover će uz pomoć veštačke inteligencije skenirati površinu ispod sebe, a kako bi utvrdio najbezbednije mesto za spuštanje. Sletanje je potpuno automatsko, budući da je Mars od Zemlje udaljen previše da bi neko mogao da pomogne preko daljinskog upravljača, tako da je sve na roveru koji će, ukoliko sve protekne po planu, postati najmoćniji rover koji je stigao do Crvene planete.

Pročitajte i:  Hubble: 68 miliona svetlosnih godina daleko

Izvor: Space.com

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,