Top50 Glas publike

Pet koraka kako da uklonite malvere sa vašeg Android uređaja

Da li ste primetili da je vaš Android uređaj iznenada usporio sa radom, koristi previše podataka ili vam pokazuje oštećene podatke? Moguće je da ste skinuli aplikaciju pogođenu malverom. Sumnjive aplikacije su sve češći način kako virusi dospevaju na naše pametne telefone gde mogu da izazovu mnogo štete i čak da ukradu podatke.

PCPress.rs Image

Ako još uvek možete da pristupite vašem mobilnom uređaju, prvi korak bi trebalo da bude brisanje aplikacije pogođene malverom pre nego što izazove veću štetu ili pokuša da ošteti druge uređaje koji su povezani sa telefonom. Dajemo vam pet koraka kako da locirate i uklonite malver aplikacije, uz dodatne opcije za bezbedno skidanje koje će vam pomoći da se zaštitite u budućnosti.

Korak 1: Ugasite uređaj dok ne pronađete rešenje

Kada utvrdite da je vaš telefon napao malver, isključite telefon u potpunosti. Ovo možda neće zaustaviti malver da ne napravi štetu, ali može da spreči da problem ne postane veći, i može da zaustavi pokušaje zlonamernog softvera da pristupi mrežama u blizini.

Isključivanje telefona daje vam vremena da razmislite i istražite. Da li znate koja je tačno aplikacija donela malver na vaš uređaj? Da li znate koji su još tipovi softvera skinuti uz ovu aplikaciju bez vašeg znanja? Ako ne znate, pogledajte na internetu preko nekog drugog uređaja da li se već neko susretao sa tim problemima (kao i ako ste koristili neku novu aplikaciju pogledajte da li je neko komentarisao) kako biste suzili pretragu. Ako ne možete da ustanovite o kojoj se aplikaciji radi nećete moći da uklonite problem.

Pročitajte i:  Whatsapp iOS testeri dobijaju funkciju „pretraži po datumu“

Ako pretraga ne daje rezultate, uključite telefon i pređite na korak broj 5. Aplikacije za identifikaciju malvera mogu da vam pomognu da pronađete šta vam tačno pravi problem i čak da uklone aplikaciju pogođenu malverom. Međutim, to zahteva da se povežete na internet što znači da ćete opet biti pod određenim rizikom za slučajno skidanje novog malvera.

Korak 2: Prebacite se na safe/emergency režim dok radite

Kada opet uključite vaš telefon i želite da izolujete problematičnu aplikaciju, prvo se prebacite na bezbedan režim. Ovo će da vam pomogne da ograničite štetu koju aplikacija oštećena malverom može da napravi.

Za većinu Android uređaja bezbedan režim možete da aktivirate držeći dugme za uključivanje i isključivanje telefona nekoliko sekundi dok je vaš uređaj uključen. Na ekranu bi trebalo da vam se pokaže nekoliko opcija uključujući i opciju koja na nekim uređajima izlazi sa porukom „safe mode“, na drugim „emergency mode“ ili nešto slično. Izaberite ovaj režim i sačekajte da se vaš telefon restartuje pre nego što nastavite dalje.

Savet: Ako ne možete da nađete uzrok vašeg problema, čak i posle instaliranja neke od aplikacija koje detektuju malvere i uklanjaju ih, obratite se stručnjacima za pomoć. Možda ćete morati da obrišete sve sa telefona i instalirate softver opet. Ovo je dobra strategija za slučaj da je možda vaš uređaj napao neki ransomware koji se brzo širi.

Pročitajte i:  realme 10 Pro+ 5G: Desetka za desetku

Korak 3: Idite na podešavanja i nađite aplikaciju

Podešavanja na Android uređajima obično imaju ikonicu u obliku zupčanika, ali oblik može da varira od modela do modela i teme koju koristite.

U podešavanjima nađite odeljak Aplikacije i uđite. Pronađite listu sa aplikacijama koje trenutno imate u telefonu, možda ćete morati da nađete App Manager kako biste pronašli celu listu. Kada je pronađete, prelistajte je kako biste pronašli aplikaciju koja vam pravi probleme.

Selektujte aplikaciju i tada bi trebalo da vam se pokažu dve opcije Uninstall ili Force close (ne možete da izbrišete aplikacije koje su u sistemu već samo da ih onemogućite, ali ove aplikacije verovatno i nisu uzrok problema).

Korak 4: Izbrišite aplikaciju koja vam pravi problem i bilo šta što vam se čini sumnjivim

Jednostavno odaberite opciju Uninstall, i vaš Android uređaj bi trebalo da ukloni aplikaciju. Dobro bi bilo da pregledate listu sa aplikacijama i da izbrišete i druge koje vam se učine sumnjivim, jer ako niste ranije gledali ovu listu, začudili biste se šta vaš uređaj može da instalira automatski.

Savet: U nekim slučajevima ne možete da izbrišete aplikaciju, i sama opcija će biti onemogućena. Neki od najpametnijih malvera ili ransomware-a će posetiti vaša podešavanja i posebno se zaštititi kako bi sve ovo predupredili. Srećom, to se lako da popraviti. Idite nazad na meni za podešavanja i listajte dok ne nađete opciju Lock Screen and Security (ili sličan odeljak). U Security meniju potražite odeljak pod nazivom „Phone (Device) Administrators.“ Možda ćete prvo morati da odete u „Other security settings“, u zavisnosti od toga kako vam je podešen taj meni. U Phone Administrators, trebalo bi da možete da uključite mogućnost uklanjanja Android malvera.

Pročitajte i:  VLC media plejer se iskorišćava radi slanja malwarea

Korak 5: Instalirajte neku zaštitu protiv malvera

Osetljivi Android uređaji traže zaštitu, pa postoji bezbroj različitih sigurnosnih aplikacija koje možete da instalirate kako bi vam pomogle da zaštitite vaš telefon, skenirate ga u potrazi za virusima, i koje vam pomažu da se rešite junk fajlova i svakog potencijalno zaraženog softvera. Kada završite ručno brisanje problematične aplikacije, instalirajte neku od aplikacija koje će vam pomoći sa ovim problemima, na primer 360 security, Avast security, AVG antivirus ili Clean Master sa Google Play Store-a.

Iako zvuči očigledno, ali takođe je dobra ideja da vaš Android uređaj stalno ažurirate. Zaboravljanje na ažuriranje ostavljaju vaš Android telefon otvorenim za napad i jedan je od ključnih stvari koje dovode do tog rizika.

Izvor: Digital Trends

Pogledajte i: Koliko košta video nadzor održavanje – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,