Top50 Glas publike

Pet najpopularnijih prečica za Google Sheets

Neki od ovih trikova su isti i u drugim programima, kao što je Excel, i mnogi od vas znaju nekoliko njih.

PCPress.rs Image

Vaš rad u Google tabelama će ići brže ako imate nekoliko trikova u rukavu

Ali možda ih ne znate sve, naročito ako koristite Sheets za tekst, a ne samo za brojeve.

Evo 5 najboljih prečica za Google Sheets:

  1. Napravite line break (prelom reda) u ćeliji. Ako pišete deo teksta i pritisnete Enter, on ga samo čuva u ćeliji. Ako želite da napravite prelom reda, držite taster Alt dok pritiskate Enter. Na Mac računaru držite pritisnut taster Control dok pritiskate Return.
  2. Cut and paste (isecite i nalepite) sa ili bez formatiranja. Ako označite ćeliju i nalepite je u tekst, ona će sačuvati format odakle je kopirana. Ako ne želite da se to dogodi, prvo kliknite na ćeliju da biste je uredili, a zatim nalepite tekst. Sada samo pritisnite Enter da biste sačuvali tekst, koji će naslediti format ćelije u koju se lepi.
  3. Zamrzavanje reda je dobar način da se podaci mogu skenirati. Na primer, možete da zamrznete red koji ima oznake kolona. Zatim, dok se krećete kroz podatke, red oznake ostaje na vrhu tako da je lako videti koje su kolone koje. U Google Sheets, kada ste u ćeliji za red (ili kolonu) koji želite da zamrznete, izaberite View, a zatim Freeze i broj redova ili kolona koje želite da zamrznete.
  4. Pomerite redove ili kolone. Ako želite da lako premestite red sa jednog mesta na drugo, možete ga prevući mišem. Kliknite na ćeliju samog broja reda ili kolone, a zatim pustite klik. Zatim kliknite ponovo i držite pritisnuto. Sada možete da pomerite miš i pokazaće se kursor. Postavite kursor tamo gde želite da se pomeri red ili kolona i pustite dugme miša.
  5. Dodajte više od jednog linka u ćeliju. Kada nalepite link u ćeliju, automatski će postati klikabilan. Ako želite više od jednog linka u ćeliji, kliknite na ćeliju da biste je editovali. Koristite trik Alt-Enter da napravite novi red, a zatim nalepite link i pritisnite Enter. Na link u tom trenutku možda nije moguće kliknuti, pa se vratite u ćeliju da biste je editovali, postavite kursor na kraj URL-a, a zatim pritisnite Enter. Sada bi trebalo da se može kliknuti.

Izvor: Techrepublic

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: