Top50 Glas publike

Pet stvari koje želimo da vidimo na pametnim telefonima 2022.

  1. je bila prilično dobra godina za industriju pametnih telefona.

PCPress.rs Image

Od dužeg perioda podrške, do više sklopivih telefona

Više brendova nudi obećanja o dužem ažuriranju (u nekim kapacitetima), odlične premijum i pristupačne vodeće modele, vrhunske jeftine telefone i poboljšane mogućnosti kamere. Međutim, uvek postoji prostor za poboljšanje, a 2021. je definitivno videla nekoliko trendova koje radije ne bismo videli u 2022. Dakle, evo šta želimo da vidimo od pametnih telefona sledeće godine.

Bolje obaveze ažuriranja

Samsung je pokrenuo ovaj trend 2020. godine kada je objavio da će veliki broj uređaja dobiti trogodišnje ažuriranje OS-a i četiri godine bezbednosnih zakrpa (što odgovara tradicionalnoj Google-ovoj posvećenosti). Ovi uređaji su uključivali malo starije vodeće modele, neke telefone srednje klase Galaxy A serije i sklopive modele. OnePlus, Nokia, Vivo, Oppo i Xiaomi najavili su sličnu posvećenost ažuriranjima OS ove godine, pri čemu se ova najava odnosi samo na njihove najnovije telefone vrhunskog kvaliteta. To je bilo posebno razočaravajuće u slučajevima Vivo i Xiaomi, jer su najavili ovo ažuriranje samo za svoje vodeće modele H2 2022. To je značilo da se serija Vivo X60 i Xiaomi Mi 11 telefoni objavljeni ranije ove godine neće uključiti u akciju.

Pročitajte i:  Google "naj" lista

Dajte nam mogućnost izbora za punjače

Apple i iPhone 12 serija pokrenuli su trend uklanjanja priloženog punjača uz telefon, primoravajući potrošače da kupe punjač kao posebnu stavku. Usledili su Samsung i Google, koji su odlučili da izbace punjač iz serije Galaxy S21 i Pixel 6 duo. Izgovor većine ovih kompanija je da je punjač uklonjen zbog zabrinutosti za životnu sredinu. Ali teško je prihvatiti da je ovo pravi razlog, kada kompanije naplaćuju značajan iznos za dodatnu opremu. Ipak, Xiaomi-jevo lansiranje Mi 11 poslužilo je kao odličan primer za kompanije koji treba slediti. Proizvođač je ponudio pakete sa i bez punjača, ali po istoj ceni. Stoga se nadamo da ćemo videti i Apple, Samsung i Google da rade isto, ili jednostavno da naplaćuju minimalnu naknadu za dodatni punjač.

Bolja podrška za brzo punjenje

Jedan od trendova koji smo videli tokom godina bio je da proizvođači originalne opreme za Android izdaju telefone i punjače sa vlasničkim protokolima brzog punjenja. Ovo nije velika stvar ako ova dva gadžeta podržavaju brzo punjenje putem standarda kao što su USB-PD, PPS i Quick Charge. Ali videli smo nekoliko telefona i punjača koji se brzo pune samo preko vlasničkih protokola, vraćajući se na strašno sporo punjenje od 10 W preko alternativnih rešenja. Zbog toga bismo želeli da proizvođači nude brže punjenje putem USB-PD, PPS-a i/ili Quick Charge ako insistiraju na korišćenju vlasničkih standarda kao primarnog protokola. Bilo bi sjajno kada bi više kompanija napustilo vlasničke standarde kao primarni protokol, kada su PPS i Quick Charge napravili velike korake poslednjih godina. Takođe bi bilo dobro kada bi kompanije poput Google-a i Apple-a prihvatile brže punjenje 2022.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao da smanji broj modela u Galaxy S24 seriji telefona

Više sklopivih telefona na globalnim tržištima

U 2021. godini Xsiaomi, Huawei i Oppo su otkrili sklopive uređaje kao rivale Samsungu. Nažalost, ovi sklopivi su dostupni samo u Kini, ostavljajući Samsung kao jedinu kompaniju koja nudi sklopive telefone na globalnom nivou. Stoga bismo voleli da vidimo kako Xsiaomi i Oppo donose svoje sklopive uređaje na globalna tržišta. U suprotnom, biće to još jedna godina da Samsung dominira ovim prostorom, i još jedna godina bliže tome da Apple neizbežno donosi sopstveni sklopivi uređaj. Oppo kaže da ima za cilj da dovede Find N u Evropu sledeće godine, ali nema reči o tačnom vremenu lansiranja.

Odbacite loše kamere od 2MP

Jedan od razočaravajućih trendova u poslednjih nekoliko godina je dodavanje para kamera od 2MP na telefone, obično makro sočiva i senzora dubine. To je prilično transparentan pokušaj da se poveća broj zadnjih kamera kako bi brendovi mogli da kažu da njihov najnoviji telefon ima trostruku ili četvorostruku kameru. Neki od telefona koji koriste dva zadnja senzora od 2MP u 2021. uključuju OnePlus Nord N200, Redmi Note 10 seriju i Samsung Galaxy A12. U slučaju telefona kao što je Nord N200, uređaj je imao sistem trostruke zadnje kamere, pri čemu je jedina zaista korisna kamera bila glavna kamera. Nadamo se da će se ovaj trend smanjiti 2022. godine, jer su ove kamere od 2MP lošeg kvaliteta. U stvari, Poco je već napustio dve kamere od 2MP iz svog Poco M4 Pro u korist dvostrukog zadnjeg podešavanja (glavna i ultraširoka kamera).

Pročitajte i:  Google osporavanje indijskih antimonopolskih mera

Izvor: Androidauthority

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,