Top50 Glas publike

PETA protiv Neuralink eksperimenata na svinjama

Dokaz o tome da Neuralink radi je stigao kao što je i obećano, a tehnologija je već ponela nadimak „Fitbit za mozak“. Za prezentaciju je poslužila svinja po imenu Gertrude, pa je uz pomoć bežične konekcije uređaj pratio aktivnost mozga životinje. Društva za zaštitu životinja podigla su glas protiv ovog eksperimenta.

PCPress.rs Image

Prvi Neuralink rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje sve do skoro nije moglo sa sigurnošću da se tvrdi da bi funkcionisale i u ljudskom mozgu. Problemi su počeli još tada, te eskalirali kada je u proces uključena i jedna svinja. Najglasniji su bili aktivisti organizacije PETA, koji su Elonu Musku poručili da, ako zaista želi da bude pionira na ovom polju, uređaj isproba na sopstvenom mozgu.

Za razliku od kompanija Tesla i SpaceX, Neuralink je ušao u područje na kojem se već vodi borba protiv zloupotrebe životinja. Autonomni automobili i rakete mogu da se testiraju bez životinjskih subjekata, ali netestirani medicinski uređaji traže subjekte, a malo je verovatno da će bilo koje ljudsko biće pristati da se podvrgne tom tretmanu (a i da pristanu, problem bi u tom slučaju bio još složeniji). Tu na scenu stupaju svinje i druge životinje, budući da nisu u stanju da odbiju učestvovanje u nekom eksperimentu.

Pročitajte i:  Tesla na udaru kritika u Nemačkoj

Musk je tokom eksperimenta istakao da svinjski mozak odgovara zbog toga što je po funkcionalnosti bliži ljudskom od neuro-struktura sitnih životinja. Ukoliko se uređaj u svinjskom mozgu u naredna dva meseca bude dobro pokazao, to je dobar znak da bi funkcionisao i kod ljudi. Iako je delovalo da se o svinji dobro brine, društva za zaštitu životinja su ipak burno reagovala, budući da nije moguće znati kakav će biti krajnji ishod testiranja i kako će to uticati na životinju.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,